Vladine mjere primjerene i adekvatne krizi koja je nastupila, svi moramo dati svoj doprinos

  • Slika /Vijesti/2022/09 rujan/9 rujna/VRH_4728 (1).jpg

Premijer Andrej Plenković ponovio je danas u Krapini kako su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji.
 
Posjet je započeo obilaskom i upoznavanjem s projektima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko zagorske županije, a potom se sastao sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom te krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem.
 
Premijer je posjetio i izložbeno-prodajni prostor 30. Zagorskog gospodarskog zbora, a prisustvovao je i 57. festivalu kajkavskih popevki.
 
Vlada će i dalje podupirati Krapinsko-zagorsku županiju
 
Tijekom boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.
 
Na početku je izrazio zadovoljstvo što je ponovno na 57. festivalu kajkavskih popevki, naglasivši da je riječ o lijepoj manifestaciji posvećenoj identitetu Hrvatskog zagorja.
 
Premijer je kazao da je posjet iskoristio i za susret s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, s kojima je razgovarao o razvojnim projektima Krapinsko-zagorske županije te Projektu Sjever, koji je potpisan u prosincu u Varaždinu i koji se odnosi na niz sjevernih županija.
 
"Siguran sam da ova postignuća i ulaganja koja smo imali u prometnu infrastrukturu, okoliš, gospodarstvo te u aktivnosti vezane za dizanje standarda i kvalitete života jako dobro napreduju", rekao je Plenković, istaknuvši ulogu Hrvatskog zagorja u razvoju, ali i ekonomskom napretku cijele Hrvatske.
 
Premijer je poručio da će Vlada i dalje raditi na projektima koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života svih ljudi u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u drugim dijelovima sjeverne Hrvatske.
 
Mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne
 
Upitan jesu li s Vladinim mjerama zadovoljni u Krapini, predsjednik Vlade je ponovio kako su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne. Smatra kako će one  pokriti zabrinutosti ogromnoga dijela hrvatskih građana, gospodarstva i javnih institucija.
 
"Mislim da je sigurno zadovoljstvo, evo i ovdje u Krapini, kada znaju da neće biti rasta cijena struje tijekom zimskih mjeseci, da će normalno funkcionirati vrtići, škole, javne, obrazovne i zdravstvene ustanove te bolnice i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala", kazao je Plenković.  

Izrazio je uvjerenje da je paket mjera "pogodio" sve ono što se očekivalo.

"Velika većina onih koji su realni i koji su dobro sagledali što smo jučer donijeli za korist građana u ovoj krizi razumije da smo napravili važan, odvažan, pravovremen korak", poručio je premijer.

Upitan o kritikama oporbe, Plenković smatra da u supstanci nemaju što prigovoriti s obzirom na toliko kvalitetan sadržaj Vladinog paketa mjera te da im preostaje jedino politiziranje.

Naglasio je da je paket mjera napravljen u konzultacijama ne samo s članovima parlamentarne većine, nego i sa socijalnim partnerima - sindikatima, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, trgovačkim lancima te proizvođačima ključnih prehrambenih proizvoda, a ranije s različitom sektorima u poljoprivredi te ribarima.

Što se tiče najavljenog poreza na ekstra dobit, predsjednik Vlade je najavio da će biti pažljivo kalibriran te će se donijeti do kraja godine, a primjenjivat će se kada završi cijela ova godina "jer se on odnosi, kazao je Plenković, na godišnju razinu posebne dobiti u vrijeme energetske krize. Najavio je da će se zvati posebni porez na dobit.

Na pitanje hoće li vlada u donošenju tog zakona iščekivati neke signale iz Bruxellesa, Plenković je rekao da su mjere naše odnosno nacionalne.

Intervencionistička politika u krizama se pokazala uspješnom

Naglasio je da je tako veliki paket mjera malo drugih zemalja donijelo.

"Mi smo prošli nekoliko kriza i intervencionistička politika u krizama se pokazala uvijek uspješna i čak je svojevrsni zaštitni znak naše Vlade kada je riječ o zaštiti standarda građana i pomoći hrvatskim poduzetnicima", rekao je.

Na novinarski upit je li se oko mjera razgovaralo s trgovcima budući je dobar dio njih iskazao nezadovoljstvo, Plenković je ponovio da su obavljene konzultacije s njima i da očekuje najavljeno smanjenje cijena tih proizvoda jer, naglasio je, radi se o desetak, a ne cijeloj paleti proizvoda.

"Svi će ostati na nogama, a građanima će biti dobro", poručio je premijer, ponovno naglasivši da svatko u ovakvoj krizi mora dati svoj doprinos.

"Ako Vlada svojom aktivnošću toliko subvencionira cijene energenata da svi mogu nastaviti normalno živjeti i funkcionirati i normalno poslovati, onda je u redu da u takvim okolnostima i oni koji su na tržištu daju svoj doprinos ovom kontekstu za premoštenje krize za koju nije kriva niti Vlada, niti oni, niti građani i zato svi moramo dati doprinos", poručio je premijer.

Kraljica Elizabeta II imala ogroman značaj za Ujedinjeno Kraljevstvo

Premijer je ponovno uputio sućut kraljevskoj obitelji i cijelom narodu Ujedinjenog kraljevstva zbog smrti kraljice Elizabete II.

"Ona je zaista obilježila zadnjih 70-ak godina i dugovječnost i autoritet s kojim je nastupala. Imala je ogroman značaj za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je pritom imala i veliki upliv na globalna zbivanja i zato smo iskazali poštovanje još jučer, a to činimo i danas", zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković