Vladino jamstvo za kredit Svjetske banke HBOR-u

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vladino_jamstvo_za_kredit_svjetske_banke_hbor_u.jpg

ZAGREB, 9. listopada 2009. (Hina) - Upućivanjem u saborsku proceduru prijedloga da se potvrdi ugovor o državnom jamstvu za kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) Vlada je nastavila s provedbom antirecesijskih mjera, među kojima je i osiguravanje dostatnih sredstava financiranja poduzetnicima pod povoljnim uvjetima, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker.

Riječ je o zajmu vrijednom 100 milijuna eura namijenjenih "Kreditnom programu financiranja izvoza", koji je IBRD odobrio HBOR-u na razdoblje od 28,5 godina, uz sedam godina počeka.

Tim se zajmom kroz HBOR osiguravaju sredstva za obrtni kapital i investicijsko financiranje malom i srednjem poduzetništvu, a prvenstveno izvoznicima, koji su i najpogođeniji učincima svjetske financijske i gospodarske krize, istaknuo je Šuker.

Prihvaćanjem predloženog zakona Sabor bi odobrio da država bude jamac za taj kredit, sukladno Ugovoru o jamstvu koji je ministar Šuker početkom rujna ove godine potpisao s IBRD-om.

Prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu predviđa njegovo prihvaćanje po hitnom postupku, jer je odobrenje državnog jamstva uvjet za povlačenje sredstava od IBRD-a.

Po istom se postupku Saboru predlaže i usvajanje konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije o radu pomoraca, jer je riječ o zakonu kojim se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.

Konvencija je dokument donesen na sjednici Međunarodne organizacije rada 2006. godine, koji predviđa ujednačavanje standarda koji se odnose na sva područja života i rada pomoraca na globalnoj razini, odnosno bez obzira pod čijom zastavom plove, a očekuje se da će na snagu stupiti krajem 2011. godine.

Poseban značaj ove konvencije za Hrvatsku, istaknuto je na sjednici Vlade, leži u činjenici da više od dvije trećine hrvatskih pomoraca, odnosno njih oko 18 tisuća plovi u međunarodnim vodama na brodovima pod stranim zastavama.

Vlada je nadalje donijela i uredbu kojom se određuje da radi zaštite kolektivnih interesa potrošača postupak pred nadležnim trgovačkim sudom mogu pokrenuti ministarstva gospodarstva i zdravstva, Državni inspektorat, Agencija za elektroničke medije, Pravobranitelj za djecu te dvije krovne organizacije udruga za zaštitu potrošača - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" te savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.



Pisane vijesti