Vrijednost inovativnih projekata spremnih za investicije veća od 5,5 milijardi kuna

Vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus u Hrvatskoj veća je od 5,5 milijardi kuna, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV).

Kroz natječaje će se, kako je kazao, iz strukturnih fondova osigurati 2,23 milijarde kuna, a dio sredstava bit će osiguran u nacionalnom proračunu.

Dodao je da se intenzivno razgovara s institucijama zemalja u okruženju, ali i s onima iz Izraela, Amerike i Kine, koje imaju financijsku sposobnost, a nemaju kvalitetne projekte, da se sa svojim kapitalom uključe u financiranje dobrih inovativnih ideja i razvijaju ih u Hrvatskoj te da ovdje investiraju i otvaraju radna mjesta.

Osnovana i inovacijska vijeća za industriju

Da bi se moglo povući gotovo 2,23 milijarde kuna raspoloživih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije (EU) trebalo je, kako je pojasnio, izraditi Strategiju poticanja investicija i Strategiju pametnih specijalizacija. Pored toga, dodao je, trebalo je uvjeriti Europsku komisiju (EK) da Hrvatska ima
inovacijski sustav i to je proteklih šest mjeseci napravljeno.

Horvat je kazao i da su uz formiranje NIV-a, osnovana i inovacijska vijeća za industriju te za razvoj ljudskih potencijala kao i Nacionalno vijeće za znanosti i obrazovanje.

"Ta tijela su podrška NIV-u i daju pretpostavku da se kroz tematska inovacijska vijeća identificira inovacijski potencijal, u to uvjeri iz EK i od njega dobije zeleno svjetlo za raspisivanje četiri natječaja", rekao je Horvat, dodavši da su sva ta četiri natječaja vrijednih više od 2,2 milijarde kuna u visokoj fazi gotovosti.

"Kad EK da zeleno svijetlo, ti će natječaji biti raspisani", rekao je Horvat.

Povećati ulaganja u istraživanje i razvoj

Važnim je naglasio što u tematskim inovacijskim vijećima u 70-postotnom omjeru sudjeluje realni poduzetnički sektor.

"Stoga danas više nitko u takvoj arhitekturi inovativnog eko-sustava ne može zaustaviti ni jednu dobru privatnu inicijativu, jer svaki puta, dođe li do glasanja i preglasavanja, realni poduzetnički sektor će u tim vijećima imati apsolutnu većinu", istaknuo je Horvat.

Kazao je i kako je cilj da do 2020. Hrvatska poveća ulaganja u istraživanje i razvoj s današnjih 0,87, na 1,4 posto BDP-a.

Pomak prema inovativnim industrijama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je istaknula kako je nužan pomak prema inovativnim industrijama.

"Bez velikog iskoraka prema inovacijama, istraživanju, sinergiji znanosti i gospodarstva, mi šanse nemamo", rekla je.

I predsjednik tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Dragan Primorac smatra kako "bez iskoraka u inovacije koje će biti direktno aplicirane u svrhu razvoja gospodarstva, Hrvatska ne može napraviti pomak".

"Znanstvena zajednica i ljudi koji se bave inovacijama su iznimno motivirani, a postoji i velik interes znanstvenika iz dijaspore  da participiraju u razvoju jedne drugačije i moderne Hrvatske", rekao je Primorac.

Povećanje konkurentnosti gospodarstva

NIV je osnovano u srpnju 2018. kao krovno tijelo nacionalnog inovacijskog sustava, radi koordinacije provedbe Strategije pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. – 2020., s ciljem učinkovitijeg korištenja potencijala za istraživanje, razvoj i inovacije u svrhu povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

NIV-om je do danas predsjedalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a nakon današnje sjednice predsjedanje preuzima Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti