Izmjenama zakonskih rješenja omogućili smo da Grad Split upravlja Dioklecijanovim podrumima

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/06 SVIBNJA/IMG_0616.JPG

Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu potpisali su u Splitu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Čestitavši na potpisanom kako je izdvojio, povijesnom ugovoru, a prije svega na rješenju koje je zahtijevalo zakonske izmjene, puno truda i rada svih uključenih, premijer Plenković je kazao da će se iz europskih fondova pokušati iskoristiti što više sredstava za zaštitu kulturne baštine u Hrvatskoj.
 
"Vlada ostaje privržena davati snažnu potporu razvoju grada Splita i to u svim područjima", istaknuo je Plenković i najavio još intenzivniju suradnju.
 
Ulaganje u baštinu
 
"Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dodavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i suburbia konstrukti ispod urbane jezgre Siska.
 
Istaknula je da su u zajedničkom dogovoru u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita.
 
"Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO- a. Tako smo nakon Pule koja na održiv način upravlja Arenom i Dubrovnika koji ima zidine, te isto tako ulažu u baštinu, stvorili pretpostavke da se i u Splitu pokrene kotač koji će ulaganjem u baštinu otvarati nove prostore i omogućavati nove prihode", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.
 
Sinonim Splita
 
Ministar državne imovine Goran Marić je rekao da je riječ o izvan kategorijalnom kulturnom dobru, o bisernoj građevini, sinonimu Splita i jednoj od najljepših turističkih atrakcija u ovom dijelu Europe.
Nastavio je da je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.
 
Najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu
 
Gradonačelnik Krstulović Opara je podsjetio kako je Vlada prije godinu dana donijela odluku o dodjeli podruma gradu Splitu na upravljanje i da se radi o važnoj odluci koja je tada imala vrlo složenu proceduru popisivanja i upisivanja svih čestica u imovinske knjige.
 
"Tim ugovorom će grad konačno moći upravljati s nečim što su građani mislili da je odavno gradsko", kazao je.
 
"Grad Split će upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik već je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu. Većeg natkrivenog antičkog prostora u svijetu nema. On je iznimni prostor u kojem se događaju prekrasne manifestacije, to je poprište kulturnih događanja, mjesto susreta i mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je iznikao ovaj grad. Ovim potpisom i upravljanjem podrumima Split će moći povući značajna sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika i dijela baštine", poručio je Krstulović Opara.
 
 
Strateški projekt KBC Split
 
U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj KBC Split Julije Meštrović, potpisali su Predugovor vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata Kliničkog Bolničkog centra Split.
 
Ugovor za projekt Dužobalna biciklistička staza i šetnica na području Grada Omiša potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović.

Ministrica Žalac je rekla kako će se Predugovorom vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekta KBC Split financirati sa 19,5 milijuna kuna projektna dokumentacija za tu namjenu.
"Priprema projekta kroz ovaj Predugovor odnosi se na Centar za akutnu medicinu, Zavod za hitnu medicinu i Centra za specijalističku konzilijarnu zaštitu," objasnila je ministrica Žalac.
 
Dodala je kako je KBC Split važan ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju, nego i za cijelu južnu Hrvatsku.

"Upravo danas objavit ćemo natječaj kroz ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizam u urbanu aglomeraciju Split koji se odnosi na strateški projekt Regionalnog transfuzijskog centra vrijedna 32 milijuna kuna, a to je, sigurno, jedan veliki dar KBC Split", istaknula je Žalac.

Objašnjavajući Ugovor za projekt Dužobalne biciklističke staze i šetnice na području Omiša, ministrica Žalac je rekla da će se to financirati također kroz Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) putem kojeg Split ima na raspolaganju više od 405 milijuna kuna.
Do sada su iz tih sredstava ugovoreni projekti vrijedni 55 milijuna kuna, a odnose se na nabavu 18 novih autobusa, morsko-riječnu šetnicu i biciklističku stazu u Podstrani, dodala je Žalac.

Mirovinska reforma ima 3 cilja
 
Novinari su premijera pitali da komentira mirovinsku reformu za koju je on kazao da je izglasana još krajem prošle godine i da je riječ o velikoj i ozbiljnoj strukturnoj reformi koja ima za cilj da mirovine budu više, da nema diskriminacije među umirovljenicima i da sustav bude održiv za hrvatske javne financije.
 
Upitan za odlazak na komemoraciju u Bleiburga, premijer je kazao da je Sabor pokrovitelj komemoracije, te da će kao i prošle godine tamo ići njegovi izaslanici, te predstavnici Vlade.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković