Vučković: Hrvatska pomaže svojim poljoprivrednicima na nacionalnoj i na europskoj razini

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/26 veljača/e28a710f-4c47-419b-9787-a97e8ac56120.jpg

Hrvatska nastoji pomoći svojim poljoprivrednicima kroz dodatne potpore iz proračuna i na razini EU-a osigurati im veću fleksibilnost u dostupnosti europskih fondova, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Bruxellesu gdje je sudjelovala na sastanku ministra poljoprivrede država članica Europske unije.

“Mogu reći da se i hrvatski poljoprivrednici suočavaju s ovim izazovima i poteškoćama, tržišnim oscilacijama koje se ubrzano mijenjaju pa primjerice u jednom trenutku imaju znatno više ulazne troškove, a u drugom trenutku znatno niže cijene svojih proizvoda”, rekla je ministrica Vučković nakon sastanka.
 
“Mi nastojimo osigurati dodatne potpore iz proračuna, zatim svojim prijedlozima na Vijeću EU-a nastojimo osigurati određene mjere i fleksibilnost unutar dostupnih europskih poljoprivrednih fondova”, dodala je i istaknula da njezino ministarstvo priprema prijedloge administrativnih rasterećenja.
 
“Dio ćemo rješavati na nacionalnoj razini, dio na razini EU-a”, rekla je.
 
Belgijski ministar poljoprivrede koji je predsjedao sastankom David Clarinval rekao je da su zaprimili više od 500 prijedloga država članica kako poboljšati položaj poljoprivrednika. Te sugestije su proslijeđene Europskoj komisiji, koja će pripremiti izvješće i konkretne prijedloge, o čemu će onda Vijeće raspravljati i odlučivati.
 
Istaknuo je da su ministri država članica pozdravili mjere koje je dosad donijela Europska komisija u odgovoru na zahtjev poljoprivrednika, koji već mjesecima prosvjeduju diljem EU-a te pozvali Komisiju da pripremi prijedlog novih mjera.
 
Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je da je većina članica otvorena za promjenu sadašnjih pravila poljoprivredne politike i da je teoretski moguće da se to napravi u ovom mandatu Komisije.
 
“Teoretski bismo mogli to napraviti u ovom mandatu, ako bismo bili brzi. Ja to podržavam, ali riječ je više o srednjoročnoj mjeri”, rekao je povjerenik Wojciechowski.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković