Vučković na obilježavanju početka berbe mandarina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /Vijesti/2023/Rujan/23 rujna/Ministrica Vučković DNŽ.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Dubrovniku je uručila Općini Konavle odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija i bila na potpisivanju sporazuma o suradnji HAPIH-a i Dubrovačko-neretvanske županije, a u Opuzenu sudjelovala na obilježavanju početka berbe mandarina u dolini Neretve.

Vučković je načelniku Općine Konavle Božu Lasiću uručila odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija, čime počinje postupak komasacije 477 hektara u Konavoskom polju. 

"Ovo je korak naprijed u ovom vrlo važnom projektu. Općina Konavle jako se angažirala u tijelima državne uprave da se ovo ostvari", rekla je Vučković.

U Dubrovniku je potpisan i sporazum o suradnji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Dubrovačko-neretvanske županije.

"Riječ je o pokusnim nasadima agruma, na kojima će se uz pomoć znanosti i struke testirati nove sorte, tehnologije i tehnike. Temeljem tih zaključaka rast će konkurentnost neretvanskih agruma, koji čine gotovo 95 posto hrvatske proizvodnje", istaknula je ministrica Vučković.

Ministarstvo će osigurati sredstva za centar za agrume u neretvanskoj dolini

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao kako je sporazumom dogovorena suradnja na pokušalištu za sorte mandarina i drugih agruma u dolini Neretve.

Istaknuo je i kako se ove godine očekuje rekordna berba agruma u dolini Neretve.

"Utvrdili smo kako će Ministarstvo osigurati financijska sredstva za centar za agrume u neretvanskoj dolini, što je već neko vrijeme naš projekt", izjavio je Dobroslavić.

Vučković je posjetila i Opuzen, gdje je sudjelovala na obilježavanju početka berbe mandarina u dolini Neretve.

Odgovarajući u Dubrovniku na novinarska pitanja o pisanju nekih medija kako odlazi s mjesta ministrice, Vučković je izjavila kako je za sada tu i radi svoj posao najbolje što umije.

Na upit ima li povjerenje premijera Andreja Plenkovića, rekla je kako ne želi govoriti u ime predsjednika Vlade te kako se on sam izjasnio na ta pitanja.

"Zahvalit ću mu se na svom povjerenju koje mi je davao i koje mi daje i na dizanju hrvatske poljoprivrede na strateški značaj što je urodilo i ulaganjem većih nacionalnih sredstava u strateški plan, povećanjem nacionalnog udjela sufinanciranja, različitim izvanrednim porukama, dodatnim sredstvima koje je Vlada na čelu s premijerom ishodila za ruralni razvoj i pregovore s Europskom komisijom i mnogim drugim aktivnostima", izjavila je Vučković.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković