Vučković za RTL: Vlada donijela Program vrijedan 31 milijun eura za poljoprivrednike u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/28 srpnja/Vučković RTL.png

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je večeras u RTL-u Danas uoči sastanka s načelnicima i gradonačelnicima iz nevremenom pogođene Slavonije.

"Ova Vlada stalno šalje poruku Slavoncima i Slavoniji koliko je riječ o strateškim županijama i o strateškoj hrvatskoj regiji, te redovitim sjednicama, sastancima i posebnim programima nastoji unaprijediti život Slavonaca. Mislim da se to po određenim pokazateljima i vidi", poručila je Vučković.

Istaknula je da je ovo područje pogodio niz velikih poteškoća. Podsjetila je da je olujno nevrijeme ozbiljno naštetilo poljoprivrednicima i gospodarskim objektima u poljoprivredi, a 26. lipnja je potvrđena ekonomski opasna afrička svinjska kuga.

Program za poljoprivrednike vrijedan 10 milijuna eura

"Prošli tjedan smo imali program za poljoprivrednike vezan uz ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda vrijedan 10 milijuna eura,  a danas je na Vladinoj sjednici usvojena odluka kojom će se financijski ublažiti posljedice elementarnih nepogoda na području pogođenih županija u vrijednosti 20 milijuna eura, od čega se najveći iznos odnosi na Vukovarsko-srijemsku županiju", rekla je ministrica.

Naglasila je da je Vlada danas donijela i Program vrijedan 31 milijun eura, koji se odnosi na mjere kompenzacija za poljoprivrednike u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Vučković je poručila da je svaki tjedan u slavonskim županijama i taj tempo će nastaviti održavati.

"Tako je bilo u Sisačko-moslavačkoj županiji kad ju je pogodio potres, a moji suradnici i ja ćemo biti ovdje dok ne saniramo cijelo područje i ne obnovimo proizvodnju", kazala je.

Upitana o štetama na šumama, ministrica je istaknula ulogu brojnih službi i ljudi koji pomažu u ublažavanju posljedica od olujnog nevremena. Spomenula je da je na terenu 19 tisuća vatrogasaca, 300 hrvatskih vojnika i 6500 vozila. Dodala je i da su Hrvatske šume, po zahtjevima civilne zaštite, uputile 270 svojih radnika.

Posljedice nevremena sanirat će se godinama

Rekla je da su štete najgore u Vinkovcima i prema nekim procjenama oštećeno je nešto više od 850 tisuća kubika najvrijednije drvne mase. Naglasila je da će se neke od posljedica sanirati godinama.

"Radovi po zahtjevima civilne zaštite trebali bi završiti sutra. Pomaže se u sanaciji prometnica i šumske infrastrukture nakon čega će se pristupiti izmjeri i planu obnove", zaključila je ministrica Vučković.
 

Pisane vijesti