Vukovar je simbol hrvatske slobode i čuvar našeg identiteta, ali i grad u kojem trebamo graditi europsku Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/03 svibnja/VU17.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, a u svom govoru je u ime Vlade i svoje osobno svim Vukovarkama i Vukovarcima čestitao Dan Grada Vukovara i blagdan sv. Filipa i Jakova.

Premijer se osvrnuo i na dokumentarni film "Vukovar slikom i riječju" koji je prikazan na svečanoj sjednici, rekavši da on pokazuje koliko se toga se čini u Vukovaru da život svih njegovih građana bude bolji i kvalitetniji nego što je bio u prošlosti. 
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, opstojnosti, čuvar našega identiteta i grad s kojim žive i svi oni u drugim dijelovima Hrvatske i Hrvati izvan domovine u svakom trenutku, a ne samo na Dan sjećanja.
 
"To je činjenica koja se osjeća, tu su poruku poslali i gradonačelnici koji su danas došli ovdje još jednom izraziti svoje poštovanje prema herojima Vukovara i prema onima koji ga danas vode", rekao je premijer. 
 
Istina ključni preduvjet pomirbe i oprosta 
 
To također, naglasio je Plenković, motivira sve hrvatske vlade i predsjednicu Republike, kao i ovu Vladu i ministre, da u mandatu koji su dobili od hrvatskih građana, daju svoj doprinos da život u ovome gradu bude bolji nego što je bio prije tridesetak godina. 
 
Predsjednik Vlade kazao je da će u memoriji svih Vukovarki i Vukovaraca zauvijek ostati razaranja, agresija, okupacija, mrtvi, ranjeni i nestali, istaknuvši da zbog toga ljudi na istoku Hrvatske cijene i žele istinu jer bez istine nema onih ključnih preduvjeta, a to su i pomirba, oprost i daljnji život. 
 
"I zato istinu treba utvrditi do kraja. Razumijem nastojanja gradonačelnika i mnogih hrvatskih branitelja te onih koji su najviše izgubili da se upravo to i učini. I to predano trebaju raditi institucije hrvatske države, možda i angažiranije nego prije", poručio je Plenković.
 
U tom kontekstu predsjednik Vlade ocijenio je važnim da se razumije da smo danas u političkom smislu ostvarili sve ključne nacionalne zadaće. 
 
"Vukovar je slobodan hrvatski grad, grad u kojem žive i Srbi, ali i grad u kojem trebamo graditi europsku Hrvatsku. Cijenim da baštini svoju kulturu, tradiciju, domoljublje, ali gleda naprijed jer je naprijed ono što je pred svima nama. I gdje ćemo svoj angažman dati kao doprinos domovini", poručio je Plenković. 
 
Prva sjednica izvan Zagreba održana u Vukovaru
 
U tom smislu podsjetio je da Vlada svoju prvu sjednicu izvan Zagreba odlučila održati upravo u Vukovaru, 17. studenoga 2016. godine. 
 
"Tada smo donijeli brojne zaključke, pružili ruku, odlučili da ćemo predano raditi zajedno s vama, zajedno sa županijom i gradskom upravom, i pomagati sve one bitne projekte koji su važni za revitalizaciju grada", rekao je Plenković. 
 
Kazao je i da je dao jasne naputke svim ministricama i ministrima da vide što mogu učiniti da Vukovaru bude bolje te da oni to i rade, istaknuvši da su gradu Vukovaru vrata svih resora u ovoj Vladi otvorena. 
 
Sredstva za Fond za razvoj Grada Vukovara povećana za 50 posto
 
Premijer Plenković pritom je spomenuo zaključke sa jučerašnje sjednice Vlade na kojoj su ponovno  povećana sredstva za Fond za razvoj Grada Vukovara za dodatnih pedeset posto, sa 40 na 60 milijuna kuna.
  
"Donijeli smo velik i cjelovit program partnerstva sa gradom, koji se odnosi na svu moguću infrastrukturu grada Vukovara u trogodišnjem planu od milijardu i 400 milijuna kuna, od kojih  velika većina iz europskih sredstava, a ostalo iz nacionalnog proračuna", kazao je, navodeći i HEP-ovu investiciju od 50 milijuna iz vlastitih sredstava.  
 
Rekao je da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz potporu hrvatske predsjednice, vratio vojsku u Vukovar, da je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uložio napore da Memorijalni muzej Domovinskoga rata bude referentan za sve mlade koji dolaze u Vukovar.
 
"U kulturi smo  zaokružili Muzej grada Vukovara, Muzej Vučedola i Arheološki park  i danas ovaj predivni Muzej franjevačkoga samostan. U turizmu, ovim izmjenama koje će sada proći, dobivate više sredstava za kontinentalni turizam", napomenuo je predsjednik Vlade i kazao da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac radi svakoga dana u svim mogućim projektima.  
 
Intervencijski plan će pomoći financiranje projekata
 
Naveo je da je napravljen intervencijski plan koji će ciljano pomoći financiranje svih projekata u gradu Vukovaru za koje iz drugih izvora nema sredstava.
 
Plenković je podsjetio i da je ovaj dio Hrvatske imao situaciju s problemom migracija. 
 
"I tu smo napravili iskorak, da interventna policija sada svoj sjedište ima u Vukovaru.  Sve su to veliki iskoraci, konkretni, mjerljivi u odnosu na ono što je bilo ranije", istaknuo je predsjednik Vlade, složivši se da još puno toga predstoji napraviti, te je u tom smislu istaknuo Luku Vukovar koju će danas posjetiti.
 
Spomenuo je da je Vlada zaokružila i financijsku konstrukciju za vodotoranj kada je osigurala nešto više od 18 milijuna kuna, izrazivši zadovoljstvo da će vodotoranj biti gotov do studenoga ove godine. 
 
Predsjednik Vlade naglasio je da svi projekti koji se odvijaju u Vukovaru, od prometnih, gospodarskih, razvojnih, do projekata za zapošljavanje, malo i srednje poduzetništvo predstavljaju jednu cjelinu snažne političke podrške te poruke poštovanja i prijateljstva. 
 
"Vukovar je simbol hrvatskog podunavskog identiteta. To stalno moramo naglašavati da ovi turisti koji su došli u Vukovar, vide i shvate kakav je ovo grad i što sve sa sobom nosi. To mora biti motiv da i dalje na tom planu radimo zajedno. Mi ćemo to činiti jer to radimo zato što vas volimo", poručio je predsjednik Vlade.


Pisane vijesti | Andrej Plenković