Z. Marić: Poticaj tržištu kapitala treba doći od aktivnijeg upravljanja državnom imovinom

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je danas da bi stvarni poticaj tržištu kapitala od strane države trebao doći od aktivnijeg upravljanja državnom imovinom koja nije od strateškog značaja, što podrazumijeva i njezinu prodaju.

Država započela s oglašavanjem prodaje manjinskih udjela

"Stvarni poticaj tržištu kapitala od strane države bi prije svega trebao doći iz segmenta upravljanja državnom imovinom. Mislim da još uvijek imamo preveliki broj udjela, odnosno broj trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Država se tu mora malo više i strateški fokusirati, što je ono na što će staviti naglasak (...), a sve ono što nije od strateške važnosti, jednostavno krenuti u procese aktivnijeg upravljanja, što između ostalog podrazumijeva i prodaju tih udjela", izjavio je Marić prilikom otvaranja konferencije Izazov promjene, koju organiziraju Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačka burza (ZSE).

Konferencija okuplja oko 400 sudionika iz financijske industrije, tijela državne uprave i kompanija, a veliku pozornost poklanja globalnim i europskim ekonomskim i tržišnim kretanjima te trendovima u Hrvatskoj na tržištu kapitala i u upravljanju imovinom fondova.

Otvaranju su, uz ministra financija, između ostalih nazočili i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman, bivši estonski premijer Taavi Roivas, a najavljeno je i predavanje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Dosadašnji modeli upravljanja državnim poduzećima mogu se unaprijediti

Marić je podsjetio da je država počela oglašavati prodaju manjinskih udjela, što je početni i lakši korak, no kaže i da ne treba zanemariti i one važnije korake koji bi trebali uslijediti. Smatra da se dosadašnji modeli upravljanja državnim poduzećima nisu u potpunosti pokazali uspješnima te su unaprjeđenja itekako moguća.

Trgovačka društva u državnom vlasništvu ta su koja mogu nositi kvalitetnu investicijsku aktivnost, čime bi doprinijeli i ukupnom gospodarskom rastu i razvoju, naveo je Marić.

Ministar financija najavio da bi idući tjedan na Vladi trebao biti predstavljen rebalans proračuna za ovu godinu, proračun za iduću godinu, kao i paket poreznih izmjena.

Državni proračun bit će uravnotežen, unatoč izbornoj godini

Iako je to proračun izborne godine na što mnogi stavljaju naglasak, Marić poručuje da i dalje treba stavljati naglasak na održivost, stabilnost i uravnoteženost javnih financija.

Unatoč svim zahtjevima, apetitima i pritiscima, napominje, prijedlog proračuna, kao i rebalansa za ovu godinu, bit će na dosadašnjem tragu, odnosno bit će uravnotežen.

Kada je riječ o rebalansu, navodi Marić, ukupna rashodna strana proračuna ostat će na razini originalno planirane, unatoč raznim potrebama. Ukupni limit rashoda se neće povećavati, a sav višak prihoda koji će se ostvariti, bit će ponovno transferiran u slijedeći krug porezne reforme, poručio je ministar financija.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić poručila je da su Zagrebačka burza i financijski sustav, za razliku od drugih zemalja u okruženju, blagoslovljeni činjenicom da imaju mirovinske fondove koji na toliko mnogo načina podupiru financijski sustav.

Desetu godinu zaredom Poslovni dnevnik je u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodijelio nagrade tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima.

U konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa Crobex te društva uvrštena u Vodeće i Službeno tržište ZSE-a, a prvu nagradu osvojila je turistička kompanija Valamar Riviera, druga nagrađena je Atlantic Grupa, dok je treća nagrada pripala AD Plastiku.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić