Za Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik pola milijarde eura iz EU fondova

  • Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/1 veljače/Župa DU i ZL/ZL.jpg

U sklopu četverodnevnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je nakon sjednice Vlade posjetio općine Župu dubrovačku i Konavle s čijim je predstavnicima razgovarao o infrastrukturnim projektima te obišao radove u Zračnoj luci Dubrovnik, kojim će se bitno poboljšati kapacitet njezinoga putničkog prometa.

Nakon obilaska dubrovačke Zračne luke, napomenuvši da je prošle godine kroz nju prošlo više od 2,5 milijuna putnika, premijer je najavio njezin još bolji kapacitet nakon dovršetka započetih radova.
 
Dubrovačka zračna luka bit će u stanju primiti 4,9 milijuna putnika
 
"Pista će, kao što smo čuli, biti gotova tijekom ožujka, a radovi u cjelini do kraja 2019. godine te će Dubrovačka zračna luka bit u stanju svojim kapacitetima primiti 4,9 milijuna putnika godišnje, što je ogroman doprinos u smislu snaženja infrastrukture za daljnji razvoj turizma i uopće Dubrovačko-neretvansku županiju", najavio je premijer.
 
Istaknuo je da je projekt vrijedan 225 milijuna eura od čega je oko 160 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava te podsjetio je da je iz Europske unije za Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik kao dva ključna, velika, infrastrukturna projekta, Dubrovačko-neretvanska županija dobila pola milijarde eura.
 
"Mislim da je to izrazito vrijedan podatak - koliku nam dodanu vrijednost u infrastrukturnom, prometnom smislu donosi članstvo u Europskoj uniji", istaknuo je Plenković.
 
Izrazivši vjeru da će svi radovi biti okončani kvalitetno i na vrijeme zaključio je da će Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i turizam profitirati od moderne zračne luke.
 
Na pitanje kada će biti izgrađena brza cesta od Dubrovnika do Zračne luka premijer je odgovorio da je pitanje povezivanja grada sa zračnom lukom tijekom ljetnih mjeseci ključno te da očekuje da Hrvatske ceste u suradnji s Gradom, Županijom i općinama kroz studiju izvedivosti dogovore financijski najisplativiju i najfunkcionalniju rutu, koja će omogućiti alternativni pravac i na taj način spriječiti brojne gužve.
 
Rok izgradnje, rekao je, ovisiti o studiji izvedivosti i Hrvatskim cestama.
 
Upitan o rezultatima istrage u svezi s tragičnom nesreći u HE Plat, premijer je rekao da je riječ o velikoj tragediji u kojoj su izgubljeni životi te da Vlada očekuje da se istraga što prije završi i otkriju njezini uzroci.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković