Zadar: Ugovor o gradnji brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu

Slika /Vijesti/2021/listopad/13 listopada/HN20211013230748.JPG

U luci Gaženica u Zadru u srijedu je potpisan ugovor o gradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe, vrijedan 76  milijuna i 440.000 kuna.

Ugovor, koji se  s 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, potpisali su predstavnici Ministarstva zdravstva, kao nositelja projekta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu.

Na potpisivanju ugovora bio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je istaknuo da je riječ o značajnom iskoraku prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na otocima.

"Velik je to iskorak za naše bolesnike i za naše otočane koji se, naravno, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju ovakvu zdravstvenu zaštitu. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora, koji se također nalaze diljem naše obale. Stanovnici otoka mogu biti mirniji jer koriste uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati stanja koja zahtijevaju hitan transport“, dodao je ministar Beroš

Projekt donosi modernu i kvalitetnu medicinsku opremu

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da je ovo velik pomak u kvaliteti skrbi za oboljele, kao i pomak u kvaliteti rada djelatnika hitne medicinske pomoći.

"Ovaj projekt donosi modernu i kvalitetnu medicinsku opremu koja će, osim bolje zdravstvene skrbi, omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Brodice namjenski izrađene i opremljene za hrvatsku pomorsku medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi za ozlijeđene i oboljele na hrvatskom priobalju“, poručila je  Grba Bujević.

Osim u Gaženici, brodice će biti na vezovima u Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku. Bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je u deset  mjeseci na moru izvedeno 500 akcija
spašavanja i traganja u kojima je spašeno 648 osoba i više od  tisuću brodica.

"Svjesni smo toga da postojeća flota nije dovoljna, odnosno da je zastarjela za učinkovito djelovanje. Zbog toga mi je izuzetno drago da će ovo biti prva plovila kupljena novcem Europske unije. S obzirom na zastarjelost brodova, krećemo u obnovu cjelokupne flote lučke kapetanije koja će se provesti u sljedećih nekoliko godina, a bit će financirana nacionalnim sredstvima“, rekao je Bilaver.

Brodice će se graditi u hrvatskim brodogradilištima pulskom Tehomont brodogradilištu i ISKRA brodogradilištu 1 d.o.o Šibenik. Isporuka  je predviđena za dvije godine. Moći će primiti tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš