Marić nakon sjednice GSV-a: Svi socijalni partneri prepoznali aktualnu problematiku

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/2 rujna/VRH_3318.png

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u srijedu je zaključilo da rješenje povećanja cijena nije moguće kroz utjecaj Vlade u ekonomiji jer su cijene uvjetovane vanjskim tržišnim utjecajima, ocijenjeno je da situacija nije dramatična, no bude li potrebno država će intervenirati.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je kako su svi socijalni partneri prepoznali aktualnu problematiku, za koju će biti potreban koordinirani pristup u smislu analitike i promišljanja o globalnim trendovima, kao i određene aktivnosti koje će u datom trenutku smatrati potrebnim da se poduzmu.

"Proteklih nekoliko dana veći je naglasak stavljen na problematiku energenata. Radili smo kompletnu analizu kretanja cijena i pozadinu koji su glavni uroci i kretanja inflacije na globalnoj razini. Najvećim dijelom je inflacija na strani ponude, prije svega uzrokovana rastom cijena energenata i poremećajima u opskrbnim lancima", kazao je ministar financija Marić.

Istaknuo je i problem nestašica, za koje kaže da su se pojavili u određenim segmentima gospodarstva, a naglasio je i značajan porast transportnih troškova u posljednjih nekoliko mjeseci.

Aladrović: Jedna od kratkoročnih mjera podizanje minimalne plaće

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je kako su na sastanku usuglasili stavove, identificirali probleme i zajednički traže adekvatna rješenja.

Kao jednu od kratkoročnih mjera naveo je mjeru podizanja minimalne plaće.

"Kada govorimo o minimalnoj plaći s obzirom na one koji imaju niži dohodak, na njih više utječu promjene cijena. Do sada smo kao Vlada intenzivno podizali iznose minimalnih plaća, logično je da idemo na relativno intenzivno podizanje minimalne plaća. Do 31. listopada Vlada mora donijeti tu odluku, očekujem da ćemo to komunicirati kroz sljedećih 10-15 dana prema javnosti", najavio je Aladrović.

"U programu Vlade smo se odredili do kraja mandata postići visinu minimalne plaće u iznosu od 4250 kuna neto. To ćemo sigurno dostići", dodao je.

Aladrović je istaknuo kako su već prethodno komunicirali da se do travnja sljedeće godine neće povećavati cijene energenata za građanstvo.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić