Zahvaljujući dobrim potezima i politikama Vlade ostvarujemo najveće stope gospodarskog rasta u EU-u i rast investicija

Slika /Vijesti/2023/Studeni/Filipović 5.jpg

Važan je trend pada inflacije za koji očekujem da će se nastaviti, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Ocijenio je da je pad rezultat rada vlade te izrazio zadovoljstvo najnovijim pokazateljima o inflaciji i gospodarskom rastu.

Upitan kako gleda na drugu poziciju Hrvatske prema visini stope inflacije u eurozoni, naveo je da neke zemlje izvan eurozone - Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska - imaju više stope inflacije od Hrvatske te da je bitno da ta stopa pada. 

Činjenicu da je u Hrvatskoj inflacija veća od prosječne u eurozoni vidi kao prostor za snižavanje cijena. Pritom je, kaže, Vlada učinila svoje te se u svim kategorijama vidi pad cijena, a posebno kod energije za 3,4 posto na godišnjoj razini.

Na pitanje je li hrvatska pozicija prema stopi inflacije u eurozoni mogla biti bolja, odgovorio je kako je lani konstatiran velik rast cijena zbog povećanja marži u cijeloj Europi te da je tako bilo i kod nas. Vlada je, ponovio je, učinila sve što je mogla, ali dio poslovnih subjekata je dizao marže što je onda diglo i cijene. Kazao je kako očekuje odgovorno ponašanje gospodarskih subjekata te nastavak trenda usporavanja inflacije.

Eurostat je objavio da je inflacija u cijeloj eurozoni oslabila u studenom na 2,4 posto, što je najniža  razina od ljeta 2021. godine, a prva procjena inflacije  na temelju indeksa potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku kazuje da je inflacija skliznula na najnižu razinu u dvije godine, 4,7 posto.

Važno je da Fortenova dobro posluje

Što se tiče najavljenog preuzimanja Fortenova grupe od Pavla Vujnovca, Filipović je ocijenio kako je važno da Fortenova dobro posluje i funkcionira.

Kazao je da je s Vujnovcem u korektnim odnosima, kao i s drugim gospodarstvenicima s obzirom na svoju sadašnju dužnost.

I on i potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuli su da Hrvatska postiže najveće stope gospodarskog rasta u EU-u te rast investicija, a to pripisuju dobrim potezima i politikama Vlade. 

Idućih mjesec do dva dana isplata zaostalih plaća radnicima Dalmacijavina

Filipović je naveo da američki Jabil investira u tvornicu u Osijeku, Knauf proširuje pogone u Novom Marofu, a tu je i investicija FACC-a u Jakovlju. Kazao je da se prije dva dana sreo i s članom globalne uprave BAT-a koji je zadovoljan uvjetima za investitore u Hrvatskoj te najavio nova ulaganja u Kanfanaru.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić najavio je da radnici i radnice Dalmacijavina mogu očekivati isplatu zaostalih plaća unutar idućih mjesec-dva.

Odlukom o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku, CERP će, uime države, sklopiti ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Izvor: Hina / VladaPisane vijesti | Ekonomija