Zahvaljujući pravodobnim mjerama, turističke brojke su iznad očekivanja unatoč globalnoj pandemiji

Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/20 kolovoz/HN20200820689375.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana 5. sjednica Vlade, a na otvorenom dijelu raspravljeno je 14. točaka.

Zdravstveni sustav potpuno spreman nositi se s potencijalnim izazovom jeseni

Što se tiče informacija o aktualnom stanju u vezi koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u ovom trenutku u Hrvatskoj 1.520 aktivnih slučajeva, među kojima je 122 na bolničkom liječenju, od čega 11 na respiratoru.

„U Hrvatskoj je trenutno oko 700.000 turista pa je i porast broja Covid-19 pozitivnih osoba posljednjih dana bio očekivan. Dodatno uvedene mjere zasigurno će dovesti do smanjenja broja zaraženih, ali je isto tako puno toga na osobnom odabiru i ponašanju svakog građanima i turista, osobito mladih koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku". istaknuo je ministar i dodao da je zdravstveni sustav potpuno spreman nositi se s potencijalnim izazovom jeseni.

„Imamo dovoljan broj respiratora, čemu treba pridodati i novonaručene preko EK te dovoljno akutnih bolničkih postelja, a najveći teret nose zdravstveni radnici", rekao je.

Kazao je i kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva zaključila kako od početka pandemije postoji mogućnost da roditelji budu uz dijete tamo gdje postoje infrastrukturni i kadrovski uvjeti, ali da zdravstveni sustav na prvom mjestu mora prvo zaštiti bolesnu djecu od zaraze. Posjete bolnicama ograničene su u cijelom svijetu radi zaštite bolesnika i zdravstvenih djelatnika.

Apelirao je na osobnu odgovornost pojedinaca i poštivanje epidemioloških mjera.

"Virus je među nama i samo odgovornim ponašanjem uspjet ćemo zajedno održati situaciju pod kontrolom. Razumijemo potrebu za nastavkom uobičajenih životnih aktivnosti svih, pa i mlađe populacije, ali još jednom napominjemo da odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito i zdravlje naših bližnjih", rekao je Beroš.

Čak tisuću tona zaštitne opreme vrijedne 440 milijuna kuna, od čega 380 milijuna iz fondova EU

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od 30. srpnja obavljeno je 61.846 nadzora i izdano 1.767 upozorenja, a taj posao se nastavlja i dalje.

Također, rekao je da se trenutno u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom nalazi 1.150 tona zaštitne opreme, dok je u regionalnim skladištima u blizini Rijeke, Splita i Osijeka 200 tona zaštitne opreme. Ukupno je stiglo devet zrakoplova i tri broda s 1.000 tona zaštitne opreme vrijedne 440 milijuna kuna, od čega je 380 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije.

Analizirajući ovogodišnju turističku sezonu, ministar Božinović je ocijenio da je Hrvatska iznad svih očekivanja bila odredište za brojne strance, a ti rezultati nisu došli sami od sebe već su stranci percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju.

Od pokretanja web stranice entercroatia.mup.hr dolazak u Hrvatsku ukupno je prijavilo 4.371.964 osoba, a od toga je njih 89 posto kao razlog za putovanje navelo turistički dolazak.

Nacionalni stožer civilne zaštite kontinuirano prati situaciju i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka u cilju izbjegavanja porasta broja novozaraženih.

„Posebno pozivamo one koji se vraćaju s mora da, bez obzira na simptome, minimaliziraju bliske kontakte u društvu, s kolegama s posla, ali i s ukućanima sa ciljem prevencije potencijalnog prijenosa infekcije“, kazao je Božinović.
 
Do polovice kolovoza ostvareno  52 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu

„Iako su za ovu turističku godinu usred pandemije projekcije ukazivale na pad turističkog prometa do 70 posto, hrvatska bilježi dobre turističke rezultate“, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Do polovice kolovoza ostvareno je 52 posto noćenja u odnosu na prošlu iznimno uspješnu turističku godinu, a pritom treba naglasiti da tijekom ožujka, travanj, svibnja, pa i početka lipnja nismo mogli ostvariti turistički promet. Od otvaranja granica EU promet je postupno rastao, pa smo u srpnju imali 61 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, a dosad u kolovozu imamo 69 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Ovaj uspjeh prvenstveno možemo zahvaliti tome da smo uspjeli Hrvatsku brendirati kao sigurnu destinaciju“, zaključila je ministrica.

Ministar Fuchs: Cilj je da djeca krenu u školu 7. rujna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je cilj njegova ministarstva da djeca 7. rujna krenu u škole, iako će datum početka školske godine uvelike ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

„Taj datum uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promjena moguće je i taj datum promijeniti”, kazao je.

Najavio je da će u ponedjeljak biti objavljene upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koje su izradile stručne službe ministarstva u suradnji s epidemiolozima.

U tom dokumentu bit će navedeno na koji način se škole trebaju pripremiti za početak školske godine, definirati ulazak i izlazak djece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mjera u cilju osiguravanja sigurnog odvijanja nastave.

Ponovio je da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija.

O maskama u školama stajalište je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od 5. razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima.

Tijekom nastave maske će djeca moći nositi ukoliko to žele, ali to neće biti obaveza, istaknuo je ministar.

Aladrović: Dosad je bilo zaraženo 199 korisnika i 72 radnika u domovima umirovljenika

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je predstavio rezultate mjera provedenih u suradnji s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva za zaštitu starijeg pučanstva od koronavirusa, prije svega, u domovima umirovljenika i u onima za starije i nemoćne te istaknuo da je za to izrađeno 12 preporuka i odluka.

'“Oko 26.000 korisnika je na smještaju u više od 868 domova, a dosad je bilo 199 slučajeva zaraze korisnika i 72 slučaja zaraze radnika. Nažalost, 46 je preminulih korisnika. Ako gledamo drugi val zaraze, od prvog lipnja je osam preminulih korisnika. Ovo su prihvatljivi podaci, ono što ćemo činiti u predstojećem periodu jest razvijanje svijesti kod stare populacije i jačanje kriznog tima unutar Ministarstva'', kazao je ministar.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je da je, s ciljem pravodobne razmjene relevantnih informacija vezanih za epidemiološku situaciju, uspostavljena je međuresorna radna skupina, za predstavljanje Hrvatske kao epidemiološki sigurne turističke destinacije.

Naglasio je da se u diplomatskim kontaktima naglašavala činjenica da slučajevi Covid-a 19 nisu jednako raspoređeni regionalno te zauzimali da u slučaju donošenja novih mjera, vodi računa o regionalnom aspektu zaraze kako bi se izbjeglo donošenje mjera koje obuhvaćaju RH u cijelosti.

Također, kazao da smatra da će veliki trud Ministarstva i Vlade uroditi plodom te će Hrvatska i dalje imati turiste i u rujnu i listopadu.

Ukupni trošak pandemije Covida-19 na proračun 21 milijardu kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da, prema preliminarnim podacima, ukupni trošak pandemije Covida-19 na proračun iznosi 21 milijardu kuna.

Iznio je preliminarne podatke da su u prvih šest mjeseci ove godine proračunski prihodi dosegnuli 60,4 milijardi kuna, rashodi 77,1 milijardi, dok je deficit proračuna 16,7 milijardi kuna.

Od početka izbijanja pandemije Covida-19 do jučer zabilježeno je 17 milijardi kuna manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

„Ove godine fiskalizirano je 105,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani 122,7 milijardi kuna“, rekao je Marić, dodavši da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u gospodarstvu.

Što se tiče prihodne strane proračuna, kazao je da su od početka godine do jučer prihodi dosegnuli 75,9 milijardi kuna, što je otprilike 10 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kada se izdvoji segment koji se isključivo odnosi na gospodarsku aktivnost, to jest porezni prihodi i doprinosi, njih je manje za oko sedam milijardi kuna. Kada se tome priroda originalno planirani efekt rasta gospodarske aktivnosti od oko 2,5 posto, kao i određena stopa inflacije, pad prihoda proračuna u odnosu na planirano doseže oko 9,5 milijardi kuna, izvijestio je ministar.

Na rashodnoj strani proračuna zabilježene su značajno veće potrebe za rashodima i izdacima, koji su veći za oko 11,5 milijardi kuna, a izravno su vezani za pandemiju Covid-19. „Više od pola tog iznosa odnosi se na mjere pomoći i potpore očuvanju radnih mjesta, na koje ime je dosad isplaćeno nešto više od šest milijardi kuna, dok se dio izdataka odnosi i na nabavku respiratora, zaštitne opreme i sl.“, kazao je ministar.

Izmjenama Zakona o šumama do 19 milijuna kuna rasterećenja gospodarskih subjekata

Vlada je u Sabor uputila predložene izmjene Zakona o šumama, kojima se predlaže oslobođenje od plaćanja naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za pravne i fizičke osobe koje su obveznici plaćanja poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici plaćanja poreza na dohodak, a koje imaju godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna.

Naime, do sada su od plaćanja naknade bile oslobođene pravne i fizičke osobe koje imaju godišnji prihod manji od 3 milijuna kuna, te bi se predloženom izmjenom smanjio broj obveznika plaćanja naknade za oko 50 %, sa sadašnjih oko 20.000 obveznika, na oko 10.500 obveznika.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da bi se tom mjerom postiglo rasterećenje gospodarskih subjekata (gotovo svi mikro, mali i srednji poduzetnici) od oko 14 milijuna kuna.

Istodobno, predlaže se smanjenje stope za obračun naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma sa 0,0265 na 0,024 % ukupnog prihoda.

Kroz provedbu ove mjere očekuje se rasterećenje gospodarskih subjekata od oko 19 milijuna kuna, što je u skladu s provođenjem Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020. godine.

Reguliranje usluga internetskog posredovanja i internetskih tražilica

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić govorio je o Prijedlogu zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1150 o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike usluga internetskog posredovanja.

Prijedlogom se utvrđuje nadležno tijelo, tj. ministarstvo nadležno za poslove gospodarstva i zadaće, nadležno tijelo za inspekcijski nadzor te prekršajne odredbe za postupanje protivno odredbama navedene Uredbe.

Uredba se primjenjuje na usluge internetskog posredovanja i internetske tražilice koje se pružaju ili čije se pružanje nudi poslovnim korisnicima i korporativnim korisnicima internetskih stranica koji, putem tih usluga internetskog posredovanja ili internetskih tražilica, nude robu ili usluge potrošačima.

Uredbom se reguliraju usluge internetskog posredovanja, koje su prepoznate kao ključne za omogućivanje poduzetništva i novih poslovnih modela, trgovine i inovacija te mogu poboljšati dobrobit potrošača i sve se više upotrebljavaju i u javnom i privatnom sektoru.

Više od 290 milijuna kuna za sufinanciranje troškova javnog prijevoza učenicima srednjih škola

Vlada je donijela Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021., a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je istovjetna prošlogodišnjoj odluci.

Odlukom se uređuje podmirenje troškova prijevoza učenika, na način da se sufinancira 75 % troškova međumjesnog javnog prijevoza, učenicima koji su u školskoj godini 2020./2021. upisali i redovito pohađaju srednju školu, a koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak i kojima udaljenost od adrese prebivališta/boravišta do adrese škole iznosi više od 5 kilometara.

Na 100 % financiranje cijene mjesečne karte imaju učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te učenici bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi i obiteljskih odnosa.

Procjena financijskih sredstava za školsku godinu 2020./2021. temelji se na istoj razini korištenja prava u 2020. godini, što ukupno iznosi 292.219.920 kuna.

Proglašeni posebni rezervati „Modro oko i jezero Desne“, „Ušće Neretve“ i „Kuti“.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom se proglašavaju posebni ornitološki rezervat „Modro oko i jezero Desne“, posebni ornitološko-ihtiološki rezervat „Ušće Neretve“ i posebni ornitološki rezervat „Kuti“.

Ministar Ćorić pojasnio je da su navedena područja predložena za proglašenje kao posebni rezervati mala područja unutar delte s još uvijek očuvanim jedinstvenim i reprezentativnim močvarnim staništima i karakterističnim vrstama od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku te se proglašavanjem posebnih rezervata prate smjernice EU Strategije za bioraznolikost kojom se EU obvezuje do 2030. zaštiti 30 % svog kopna i mora, te 10 % površine zaštićenih kopnenih morskih područja proglasiti kao područja stroge zaštite.

Vlada je prihvatila  pokroviteljstvo nad obilježavanjem 50. obljetnice Hrvatskog proljeća, koje će se održati tijekom 2021., sukladno zamolbi Matice Hrvatske, a prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200. obljetnice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, koje će se održati u Splitu, 22. kolovoza i u prosincu 2020. godine.

Na kraju, prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad 55. Vinkovačkim jesenima, a  Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će navedenu smotru folklora, u iznosu od 145.000,00 kuna, iz vlastitih sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti