Zahvalni smo policajcima koji čuvaju hrvatsku, a ujedno i vanjsku granicu Europske unije

Slika /Vijesti/2024/Listopad/17_listopada/2c19dd30-7974-4aa5-b8e5-cd0f9d86bd87.jpg

„Samo Ukrajina koju njeni saveznici, njeni partneri, izražavajući solidarnost snažno podupiru i osnažuju, može na kraju ostvariti svoje ciljeve - slobodu, teritorijalni integriteta i obranu od ruske agresije“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković po završetku sastanka Europskog vijeća. Na sastanku se raspravljalo i o problemu nezakonitih migracija.

Premijer je dodao da je predsjednik Zelenski predstavio svoj plan pobjede, nastavak njegove mirovne formule, i zatražio podršku.
 
„Kolege su podržale predsjednika Zelenskog i mislim da je ta razmjena mišljena bila vrlo korisna“, kazao je Plenković.
 
Predsjednica Europskog parlamenta Metsola upoznala predstavila je dinamiku rada novoga parlamenta i najavila saslušanje novih povjerenika koja su uskoro na dnevnom redu, nastavio je premijer.
 
Na sastanku se, nastavno na raspravu u okviru formata zemlje Zaljeva i zemlje Europske unije, raspravljalo i o Bliskom istoku te su usvojeni zaključci.
 
Posebno duga bila je rasprava o migracijama danas, s obzirom na pritiske koje se događaju na različitim granicama EU.
 
Poljski premijer govorio je, kazao je Plenković, o pritiscima kojima je izložen na svojim granicama gdje se, uz potporu Rusije i Bjelorusije, dirigirano dovoze nezakoniti migranti.
 
Najavio je idući sastanak Europskog vijeća u Mađarskoj, odmah nakon američkih izbora.
 
Na novinarsko pitanje odgovorio je da mađarski premijer Orban danas nije govorio.
 
Članice Vijeća sigurnosti obvezale su se jamčiti Ukrajini njenu sigurnost i teritorijalnu cjelovitost
 
Važnim je ocijenio što je predsjednik Zelenski objasnio realno situaciju u kojoj se  nalazi Ukrajina.
 
Podsjetio je na Budimpeštanski memorandum, dokument iz 1994. godine kada su se članice Vijeća sigurnosti obvezale jamčiti Ukrajini njenu sigurnost i teritorijalnu cjelovitost u trenucima kada se Ukrajina rješavala svog nuklearnog arsenala,
 
„To je jedna obveza koja je ostala nerealizirana i koja je ključna u razumijevanja sigurnosti i sigurnosnog jamstva Ukrajine nakon ovoga što im se dogodilo zadnjih desetak godina“, rekao je premijer, podsjetivši i na rusku agresiju na Ukrajinu 2013. i 2014. godine.
 
Što se tiče migracija, predsjednik Vlade je naglasio nužnost da se, nama susjedne zemlje, usklade s viznom politikom Europske unije.
 
„Četrdeset posto ilegalnih migranata koji žele ući u Hrvatsku nezakonito, došli su u nama susjedne zemlje kao turisti“, rekao je, dodavši da je ta transformacija prigodom nezakonitih migracija itekako zabrinjavajuća te prioritet podrške EU mora biti jednak na svim migracijskim pravcima.
 
Hrvatska policija štiti Schengensku granicu i vanjsku granicu EU
 
Dodao je da je velikom aktivnošću Hrvatske i hrvatske policije znatno smanjen broj nezakonitih migracija na pravcu istočni Mediteran - zapadni Balkan, još jednom zahvalivši 6.500 policajaca koji čuvaju hrvatsku granicu, a time i vanjsku granicu Europske unije i Schengensku granicu.
 
Pozdravio je pismo Ursule von der Leyen u kojem je u 10 točaka rezimirala okvir aktivnosti s kojima će se Europska unije baviti u vremenu koji je pred nama.

Pisane vijesti