Zajednička sjednica Vijeća za djecu i Povjerenstva za praćenje poremećaja u ponašanju djece i mladih

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor održana je zajednička sjednica Vijeća za djecu Vlade RH i Povjerenstva za praćenje poremećaja u ponašanju djece i mladih Vlade RH, uz nazočnost pravobraniteljice za djecu.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor održana je zajednička sjednica Vijeća za djecu Vlade RH i Povjerenstva za praćenje poremećaja u ponašanju djece i mladih Vlade RH, uz nazočnost pravobraniteljice za djecu.

Na sjednici je raspravljano o zaštiti prava djece u dječjim domovima, kao i o kršenju temeljnih prava djeteta, obuhvaćenih i Konvencijom o zaštiti prava djeteta UN-a. Članovi Vladinih tijela upoznati su pritom s opsegom i pojedinim rezultatima inspekcijskih nadzora u dječjim domovima.

Na zajedničkoj sjednici dogovoreno je da potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor uputi zahtjev za očitovanjem zaduženih ministarstva i tijela državne uprave u provedbi Nacionalnog programa za borbu protiv nasilja među djecom i mladima, kako bi već na prvoj sjednici, nakon ljetne stanke, Vladi moglo biti dostavljeno objedinjeno izvješće. Također je dogovoreno da se s obzirom na niz medijskih prikaza kojima su u posljednje vrijeme narušavana prava djece, uputi pismo Hrvatskom novinarskom društvu kojim će se zatražiti poduzimanje propisanih postupaka u cilju daljnje zaštite ovih prava.



Pisane vijesti