Premijer Sanader zadovoljan posjetom SAD-u

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u srijedu zadovoljstvo posjetom SAD-u ocijenivši da je on učvrtio odnosi Hrvatske i SAD.

WASHINGTON, 20. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u srijedu zadovoljstvo posjetom SAD-u ocijenivši da je on učvrtio odnosi Hrvatske i SAD.

"Mogu reći da sam zadovoljan jer smo iskoristili dobro ovaj posjet za učvršćenje hrvatsko-američkih odnosa i uopće za jačanje međunarodnog položaja Hrvatske", rekao je Sanader hrvatskim novinarima na završetku svog višednevnog posjeta SAD-u.

Hrvatski premijer se u proteklih nekoliko dana boravka u SAD-u susreo s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyom, nizom američkih kongresnika te guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom.

Premijer Sanader je nakon kratkog razgovora s američkim predsjednikom u utorak rekao da je Bush "dao potporu Hrvatskoj da uđe u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije".

Sanader se s Bushom susreo zajedno sa sudionicima Konferencije Udruge konzervativnih stranaka Međunarodne demokratske unije tijekom kojega je imao prigodu i za kratki susret u četiri oka s američkim predsjednikom.

Sanader je u utorak s Hadleyom razgovarao o napretku Hrvatske prema EU i NATO-u i perspektivama za postizanje trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

On je rekao novinarima da je Hadleyu kazao kako "Hrvatska želi istodobno voditi politiku i prema EU ali isto tako i prema našem susjedstvu".

"Želimo mir, prosperitet i stabilnost u tom dijelu Europe i sigurno da ulazak Hrvatske u EU i NATO može pridonijeti tome", kazao je Sanader.

Premijer Sanader je ocijenio da su SAD zadovoljne ulogom Hrvatske u međunarodnoj zajednici "prije svega kao člana antiterorističke koalicije".

"Moj dojam je da su SAD zadovoljne hrvatskom ulogom u tome, a sigurno da ćemo pridonijeti i jačanju demokracije u zemljama kao što su Afganistan i Irak", kazao je on.

Hrvatski premijer je rekao da je u razgovorima bilo riječi i o slučaju odbjeglog haškog optuženika Ante Gotovine zbog kojega je EU u ožujku odgodila početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, a SAD inzistiraju da se to jedino preostalo pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom riješi.

"Mi taj slučaj želimo riješiti. Nitko ne može biti iznad i izvan zakona", rekao je Sanader.

"U Hrvatskoj postoji ustavni zakon o suradnji (s Haškim sudom) i svi smo ga dužni poštovati. Ako su to činili Mirko Norac, Čermak, Markač i ostali, onda to moraju i svi ostali, odnosno i Ante Gotovina", rekao je Sanader.

"To je naša domaća ali i međunarodna obveza. Ja se nadam da će to u Hrvatskoj svi shvatiti, jer to nema alternative", dodao je hrvatski premijer.

Sanader je u srijedu u uglednom Institutu Vijeće za vanjsku politiku govorio o Hrvatskoj i euroatlantskim integracijama.

Govoreći o slučaju Gotovina zbog kojeg je EU odgodio početak pregovora Sanader je odgovorio da je Hrvatska predana vladavini prava. "Ako je netko optužen, on mora odgovarati pred sudom, rekao je Sanader.

On je kazao da sve informacije koje dobiva od hrvatskih službi "ne vode zaključku da je Gotovina u Hrvatskoj". "Mi ne znamo gdje je on", rekao je Sanader.

On je predstavio Akcijski plan hrvatske Vlade za lociranje Gotovine i rekao da će Hrvatska učiniti sve što može da riješi ovaj slučaj.

Sanader je kazao da bi Hrvatska, kad bi pristupne pregovore s EU otpočela ove jeseni, te pregovore mogla završiti krajem 2007. i početkom 2008. te da je cilj Hrvatske da postane članica EU do 1. siječnja 2009.

Glede NATO-a on je rekao da Hrvatska zaslužuje poziv za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu na njegovom summitu 2006. kako bi mogla postati članica godinu ili dvije nakon toga.

Premijer Sanader je u srijedu razgovarao i s predsjednikom Svjetske banke Paulom Wolfowitzem o vanjskopolitičkim aktivnostima Hrvatske i ekonomskim reformama koje provodi hrvatska Vlada.

"Ja sam ga izvijestio i siguran sam da ćemo sa Svjetskom bankom, ali isto tako i s Međunarodnim monetarnim fondom nastaviti dobru suradnju" rekao je Sanader.

On je kazao da Hrvatska želi iskoristiti savjete ekonomskih stručnjaka ove dvije svjetske financijske institucije u prevladavanju dva velika hrvatska problema, zaustavljanju rasta vanjskog duga i rješavanju deficita državnog proračuna.

Sanader je rekao kako je njegova vlada 2003. od prethodne vlade naslijedila deficit od 6,3 posto bruto domaćeg proizvoda, smanjila ga na 4,9 posto u 2004., a u 2005. je dogovoreno, istaknuo je premijer Sanader, da deficit bude 4,2 posto.

"Cilj nam je da negdje 2007. dođemo na oko 3 posto", rekao je on čime bi Hrvatska postigla kriterij koji važi za zemlje EU.

Sanader je u Washingtonu imao i susret s upravom američke tvrtke General Dynamics koja se bavi vojnom opremom i jedna je od svjetskih tvrtki koje s hrvatskim Đurom Đakovićem želi surađivati na izradi borbenih vozila.

"Želio sam vidjeti kakve su njihove namjere", rekao je Sanader dodajući kako će konačnu odluku o suradnji donijeti Đuro Đaković i Hrvatsko ministarstvo obrane.



Pisane vijesti