Predsjednik Vlade: Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima prijatelja i najsnažnijeg zagovornika vašeg europskog puta

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/7 srpanj/Dobre fotke/033A0724.JPG

Danas je u Sarajevu održana Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Na sjednici se raspravljalo o suradnji na planu euroatlantskih integracija i u regionalnim inicijativama, kao i o pitanjima iz područja financija, gospodarske suradnje, zaštite okoliša, energetike, poljoprivrede, turizma, prometnog povezivanja, obrane, sigurnosti i pravosuđa. Razgovaralo se i o suradnji u obrazovanju i znanosti, kulturi i sportu te u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i zapošljavanju.
 
U zajedničkoj izjavi za medije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je da je ovo druga zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon one održane 2010. godine u Splitu.
 
„Za nas je važno da ovaj sastanak postane referentan u mozaiku odnosa i ne samo zbog potpisivanja pet sporazuma, već i zbog činjenice da smo u trosatnoj raspravi prošli pedesetak točaka i dotakli bitna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da u bilateralnom smislu za Hrvatsku nema važnije države od Bosne i Hercegovine.
 
„Povezanost naših država i naroda je povijesna, upućeni smo jedni na druge i u geoprometnom položaju, ali i u kontekstu naših odnosa proteklih godina, kao i zajedničke europske perspektive“, rekao je Plenković.
 
Naglasio je da upravo na tom tragu Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih pitanja, ali i snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i funkcionalnu državnu na njezinom reformskom putu i putu prema članstvu u Europskoj uniji.
 
,,Danas potpisani Ugovor o europskom partnerstvu doprinos je Hrvatske kako bi proces koji sada kreće prema dobivanju statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu unaprijedio provedbu reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti'', poručio je Plenković.
 
Govoreći o gospodarskim odnosima, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Republika Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, dok je Bosna i Hercegovina šesti Hrvatskoj. Dodao i da je Hrvatska u proteklim godinama investirala više od milijardu eura u Bosnu i Hercegovinu.
 
„Namjeravamo tim putem i nastaviti jačati gospodarske odnose“, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je za Hrvatsku posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine pošalje poruku skrbi o položaju Hrvata kao konstitutivnog ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini.  Dodao je da očekuje od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda, ali i svih drugih koji žive u Bosni i Hercegovini da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose i da posebno, u svjetlu predstojećih izbora, ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio pravno uređen i pravičan.
 
Predsjednik Vlade ponudio je pomoć Bosni i Hercegovini i u ispunjavanju niza uvjeta koji su potrebni za aktivaciju akcijskog plana za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Kazao je da će dvije države zajedno raditi i na provedbi infrastrukturnih projekata, koji će biti raspravljeni i 12. srpnja 2017. godine u Trstu, na  Summitu zemalja zapadnog Balkana.
 
„U Hrvatskoj Bosna i Hercegovina ima partnera, prijatelja i najsnažnijeg zagovornika vašeg europskoga puta“,  zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da zaključci sjednice daju vrlo jasne smjernice i izražavaju spremnost dviju vlada da se nastavi raditi na rješavanju aktualnih projekata u ubrzanoj dinamici i na temelju međusobnog poštivanja, što govori o nadgradnji jedne izvrsne dobrosusjedske suradnje, koja ide k cilju realizacije najvažnijih prioriteta.
 
Kao najvažniji vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine Zvizdić je istaknuo europske integracije, dodavši da se razgovaralo i o drugim važnim pitanjima iz područja gospodarske suradnje, jačeg infrastrukturnog povezivanja, prometa te rješavanja pitanja koja mogu unaprijediti protok roba, ljudi i kapitala, olakšati suradnju privrednika, ali i olakšati život građana u pograničnim područjima.
 
„Zbog toga smo razgovarali i dogovorili otvaranje novih graničnih prijelaza“, naglasio je Zvizdić.
 
Uz razgovore o drugim aspektima suradnje u području obrazovanja, sporta, zdravstva, kulture i socijalnih pitanja Denis Zvizdić je naveo da nisu zaobišli ni aktualna pitanja između dviju zemalja iz područja zaštite okoliša, utjecaja izgradnje i korištenja hidroelektrana te daljnjeg unaprjeđenja i realizacije ugovora o imovinskim odnosima.
 
Također je naglasio da će održavanje zajedničkih sjednica dviju vlada postati ''redovita praska jer susjedi uvijek imaju o čemu razgovarati''.
 
Odnose Federacije BiH i Republike Hrvatske ocijenio je izrazito prijateljskima istaknuvši pritom  veliku potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na putu prema članstvu u Europskoj uniji.
 
U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića potpisano je pet ugovora.
 
Tako su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić  i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisali Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o europskom partnerstvu.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potpisali su Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.
 
Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka potpisali su predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjer Šimunović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.
 
Ministar turizma Gari Cappelli i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u području turizma.
 
Na kraju, Memorandum o suglasnosti između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva civilnih poslova o suradnji u području mladih potpisali su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.
 
Tijekom posjeta Sarajevu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se i s predsjedavajućim Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine i predstavnikom Doma naroda Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićom. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. Sastanku je nazočila i prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Foto: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

Pisane vijesti | Andrej Plenković