Zajedno želimo graditi jaču, razvijeniju i sigurniju Europu za naše građane i države članice

  • Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/10 siječnja/NSK-3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se jutros u Banskim dvorima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Nakon kratkog razgovora, zajedno su se uputili u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu na veliki sastanak Kolegija Europske komisije s hrvatskom Vladom.

Radni sastanak 27 povjerenika Europske komisije sa svim ministrima Vlade, započeo je prikazivanjem kratkog videa  o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Potom je, u svom obraćanju,  predsjednik Vlade kazao kako su u filmu prikazane ključne poruke o političkim prioritetima hrvatskoga predsjedanju te je u određenoj mjeri prikazan i  povijesni kontekst evolucije. hrvatske ambicije  i želje da, u suradnji sa svim članovima Komisije, gradimo jaču i bolju Europu za naše građane i države članice.

Plenković: Povijesni sastanak koji će stvoriti  povoljno ozračje za suradnju u idućih šest mjeseci

"Mislim da ovaj sastanak Kolegija Europske komisije s hrvatskom Vladom  nije samo povijesni, nego bi trebao stvoriti i pogodno ozračje za našu suradnju u  sljedećih šest mjeseci u različitim formatima Vijeća, u zajedničkom radu na različitim zakonodavnim dosjeima i političkim konzultacijama jer su izazovi pred nama brojni i to na samom na početku novog institucionalnog i legislativnog ciklusa", naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je hrvatska Vlada prioritete pripremala usklađujući ih aktivnostima Europske unije. pažljivo prateći stratešku agendu koju je Europsko vijeće donijelo u lipnju i usvojivši u potpunosti  Agendu za Europu koju je Ursula von der Leyen predstavila Europskome parlamentu i za koju je dobila značajnu i nadmoćnu podršku parlamentarne većine.

Snažna Europa u svijetu punom izazova

"Zato je moto našeg predsjedanja Europskom unijom Snažna Europa u svijetu punom izazova", kazao je Plenković.

"Zagovarat ćemo uravnotežen, uključiv i održiv razvoj,  konkurentnu Europsku uniju koja uzima u obzir stanje u svakoj pojedinoj državi članici i regiji, a  iznad svega želje i ambicije naših građana", naglasio je.

Podsjetio je da je Hrvatska na dnevni red dodala jednu stavku  – demografske promjene -  što je pitanje koje muči najmanje polovicu europskih države i dodao da mu je osobito drago što je upravo Dubravka Šuica zadužena za ovaj portfelj u Europskoj komisiji

"Pripremamo  niz mjera za revitalizaciju koje će nam pomoći promijeniti manje razvijene i naseljene države i područja u razvijenije i naseljenije",  istaknuo je.

Novi standardi rada Komisije

"Također, unutar ovog prioriteta, želim poduprijeti vaše napore za Europski zeleni plan i vrlo ambiciozan zakonodavni dnevni red, doslovce u prvih deset dana, čime postavljate nove standarde koje neće biti lako ispuniti bilo kojoj instituciji", obratio se Ursuli von der Leyen.

"Želimo promicati više suradnje u transportu, korištenju novih tehnologija, digitalizaciji, praćenju svih trendova koji idu uz četvrtu industrijsku revoluciju", nastavio je.

Ohrabrujemo sve politike u područjima kulture i sporta. Vidjeli  ste da će hrvatski grad Rijeka biti europski grad kulture, što je jako važno za naše predstavljanje Europi u ovoj godini i siguran sam da ste svi uživali u jučerašnjem koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu", kazao je Plenković.

Zajedno ćemo raditi da građani budu sigurni unutar Europske unije

"Europa koja štiti  jedna je od tema koja je postala izrazito važna u proteklih nekoliko godina, interno i eksterno. Suočavali smo se s terorističkim napadima, izazovima nezakonitih migracija, napadima na našu digitalnu infrastrukturu onih koji su pokušali utjecati na naše demokratske procese i zato moram naglasiti vladavinu prava i potrebu da svi zajedno radimo na tome da naši građani budu sigurni unutar Europske unije", ustvrdio je predsjednik Vlade

Svibanjski summit kao ohrabrenje državama jugoistočne Eurrope

"Četvrta tema je Utjecajna Europa, o čemu smo najprije raspravljali, a odnosi se na izazove s kojima se danas suočavamo, kao i proteklih nekoliko dana, poput situacije u Iraku i Iranu. Također želimo pokazati dobru volju državama u okruženju i na jugoistoku Europe.  U tom ćemo smislu u svibnju organizirati summit, uoči obilježavanja Dana Europe kad ćemo ponovno osnažiti dinamiku pridruživanja naših susjeda Europskoj uniji.

Bavit ćemo se Višegodišnjim financijskim planom i okvirom, zaključcima Brexita i nadam se da ćemo već u veljači imati novi okvir. Razdoblje tranzicije je kratko i mi ćemo raditi najbolje što možemo kako bismo pridonijeli tom rješenju", najavio je Plenković

Hrvatska Vlada bit će pouzdan partner 

"Konferencija o budućnosti Europe bit će naša tema tijekom ručka,  kao i južna inicijativa. Sada, kad su se Britanci konačno odlučili na odlazak, moramo vidjeti kako možemo naš europski  projekt napraviti učinkovitijim i kako ponovno možemo  generirati tu dodanu vrijednost za naše građane", najavio je predsjednik hrvatske Vlade.

"Zadnja opaska koju imam je da ćete u hrvatskoj Vladi imati pouzdanog partnera, obećao je Plenković dodajući da će Hrvatska surađivati s Europskom unijom kroz trijalog, u vezi s 40 zakonodavnih akata te je ustvrdio kako će njegovi kolege ministri biti zaduženi da prate njihovo izvršenje.

U  tom smislu možete računati na Hrvatsku, na dobar i brz način kao što smo uspjeli preinačiti  i dio NSK u ovu svrhu i tako stvoriti  spomenik našeg nasljeđa ovoga predsjedanja", zaključio je Plenković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, zahvalila je na svemu predsjedniku Vlade Plenkoviću.

Von der Leyen: Imamo fantastične domaćine, pokazali ste nam bogatstvo vašeg nasljeđa

"Drago mi je da sam ovdje, imamo fantastične domaćine, imali smo i iznimno lijep koncert jučer u HNK koji je pokazao bogatstvo europske glazbe", kazala je na početku svog obraćanja.

"Činjenica da smo danas u hrvatskoj  Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici  je poseban trenutak",  ocijenila je von der Leyen, navodeći da je na ulasku u dvoranu vidjela artefakte, prve knjige tiskane na glagoljici, dvadesetak godina nakon Gutenberga.

" To je prvi korak prosvjetiteljstvu koji predstavlja temelj naših demokracija", istaknula je, dodajući da današnjim susretom, "sjedeći ovdje zajedno, pokazujemo snagu demokracije kroz stoljeća i desetljeća. Hvala što ste nas ovdje primili i pokazali nam bogatstvo vašeg nasljeđa".

Hrvatska je dobar primjer uspješne priče

"To je prvo hrvatsko predsjedavanje, ključan trenutak je početak našeg mandata i vaš će uspjeh definirati i naš uspjeh", kazala je, dodajući da je pažljivo pratila premijerovo izlaganje o hrvatskim prioritetima te istaknula  da su ti prioriteti zajednički.

Najavila je današnju raspravu o utjecajnoj Europi, potrebu definiranja novog prostora nakon Brexita koji će uključivati "nove početke sa starim prijateljima", s kojima će se raditi i na strategiji o Africi, a podsjetila je i da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja pripremiti i novi summit s Kinom.

Potvrdila je i da će se raspravljati o čitavom nizu pitanja, među kojima su i neposredni susjedi kao sastavnica novoga proširenja te zaključila:

"Računamo na vaše iskustvo, Hrvatska je dobar primjer uspješne priče".



Pisane vijesti