Završilo molitveno bdijenje Pape s mladima na Trgu bana Jelačića

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zavrsilo_molitveno_bdijenje_pape_s_mladima_na_trgu_bana_jelacica.jpg

ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Molitveno bdijenje pape Bendikta XVI. s mladima na Trgu bana Jelačića završilo je nešto iza 21 sat nakon čega se Sveti Otac papamobilom odvezao do Apostolske nuncijature na Ksaveru.

Nakon obraćanja Svetoga Oca mladima na molitvenom bdijenju na središnjem zagrebačkom trgu koje je počelo oko 19,30 sati, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su obredničari u procesiji donijeli iz Katedrale.

Program molitvenog bdijenja s mladima i euharistijsko klanjanje na Trgu bana Jelačića bilo je osmišljeno kao molitveno slavlje koje polazi od Službe Božje riječi na koju se nadovezuju svjedočanstva mladih i nagovor Svetoga Oca, da bi u drugome dijelu sudjelovanje preraslo u klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i u šutnju, koja je unutarnja riječ i zaziv.

Nakon klanjanja papa je prišao slici Majke Božje, koja je u procesiji iz Kamenitih vrata donesena na Trg, te joj darovao zlatnu krunicu. Na dar od mladih on je pak dobio tamburicu hrvatskog majstora Andrije Franića iz Županje, na čijoj je kutiji napisan tekst mons. Ivana Šaška.

Liturgijski prostor bdijenja na Trgu bana Josipa Jelačića osmišljen je tako da povezuje vodu zdenca Manduševca sa svjetlom uskrsne svijeće i oltarom, izvorom radosti i utjehe u Kristu. Nad oltarnim prostorom, u liku golubice, stilizirani je prikaz lebdećeg Duha Svetoga. Prostor jednako povezuje prostor Trga sa zagrebačkom prvostolnicom usmjerujući tako cjelokupni život kršćana prema otajstvu Krista. Izrađen je prema projektu arhitekata iz Zagreba Zorane Sokol Gojnik i Igora Gojnika.

Sveti se Otac od mladeži oprostio oko 21 sat te papamobilom otišao preko Kaptola u Nuncijaturu, uz pozdrave vjernika koji su ispred Katedrale pratili bdijenje preko videozida. Mladi su Svetog Oca ispratili uz skandiranje "Benedikte, Benedikte" i pjesmu "Krist na žalu".

Nakon odlaska Pape s Trga, Presveti Oltarski Sakramenat odnesen je u crkvu Ranjenog Isusa u Ilici, koja će radi klanjanja ostati otvorena do ponoći, dok je slika Majke Božje odnesena u Kamenita vrata. Službeni program na Trgu traje do 22 sata, a čitavo vrijeme mlade će pjesmom podržavati Nadbiskupijski zbor mladih.

Za mlade hodočasnike, koji su na bdijenje stigli iz cijele Hrvatske, noćenje je organizirano na Zagrebačkom velesajmu.

Prema policijskoj procjeni na glavnom zagrebačkom trgu okupilo se oko 25 tisuća ljudi, a još oko četiri tisuće molitveno je bdijenje pratilo preko videozida na Kaptolu.



Pisane vijesti