Papa u HNK s osobama iz hrvatskog javnog i vjerskog života

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/papa_u_hnk_s_osobama_iz_hrvatskog_javnog_i_vjerskog_zivota.jpg

ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nešto poslije 18 sati počeo je susret pape Benedikta XVI. s predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života.

Među 700-tinjak predstavnika civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članova diplomatskog zbora u Hrvatskoj, susretu s Papom prisustvuje cijeli državni vrh - predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U pratnji Svetog oca su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone.

Benedikta XVI. u HNK prvi je pozdravio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić.

Puljić je Papi poručio da ga Hrvatska prima i pozdravlja raširenih ruku i radosna srca, te da je već po dolasku u Zračnu luku mogao osjetiti toplinu naših duša koje Vam oduševljeno kliču i mole neka je blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje".

"Vaša nazočnost među nama Božji je blagoslov i dar zemlji i narodu", rekao je, uputivši mu pozdrave u ime svih koji prate njegov posjet, posebno onih nemoćnih i bolesnih "koji svojim molitvama i trpljenjem zalijevaju Vaš blagoslovljeni prolazak Lijepom Našom, kako od milja već stoljećima nazivamo svoju domovinu". "Ona je danas još ljepša, draža i slađa jer je ugostila Vas koji predstavljate 'slatkog Krista na zemlji'", kazao je Puljić, naglasivši da HNK u svojoj povijesti nije imao ljepšeg događaja.

Dobrodošlicu mu je poželio i u ime Zagreba kao hrvatske duhovne, kulturne i narodne prijestolnice koja je u različitim sustavima bila znak povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

"Ohrabrite nas da smjelo kročimo putovima života i povedite nas Isusu Kristu, jedinom otkupitelja čovjeka. Zahvalna srca želimo pred Vama obnoviti vjeru naših otaca, koja nam je prenesena od stoljeća sedmog", poručio je Puljić papi Benediktu XVI.

Pozdravljajući Papu u ime vjernika laika član Papinske akademije za život prof. Niko Zurak rekao je da su hrvatska akademska zajednica, znanstvenici i kulturni djelatnici, osobito radosni i zahvalni na ovom susretu s njim, podsjetivši na nemjerljiv doprinos Benedikta XVI. razvoju teološke znanosti, posebno na području odnosa vjere, znanosti i kulture.

Hrvatska je, naglasio je, ponosna na svoje umjetnike i znanstvenike koji su u svom radu ostavili vrijedna djela u Domovini i inozemstvu, posebno na one koji djelovali u Rimu, spomenuvši astronoma, filozofa i matematičara Ruđera Boškovića, kipara Ivana Duknovića, slikara Julija Klovića, filozofa i humanista Franu Petrića, liječnika Gjuru Baglivija.

"Kao što smo ponosni na umjetnike i znanstvenike koji su svojim radom ostavili vidljive tragove u Vječnom gradu Rimu, tako smo ponosni i Bogu zahvalni što nas je iz Vječnog grada obasjavala svjetlost nauka svete Katoličke Crkve", poručio je Zurak.

Okupljeni u HNK očekuju obraćanje Svetoga Oca.

S Papom će se u HNK osobno susresti 16 osoba iz hrvatskog javnog i vjerskog života, a na kraju svečanosti Sveti Otac će svima uputiti svoj blagoslov.

U povodu Papina dolaska, pozornicu HNK krasi svečani zastor Vlahe Bukovca “Hrvatski preporod” te Ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru.

Prilikom dolaska u HNK Benedikta XVI. dočekala je intendantica Ana Lederer sa suradnicima, a po ulasku u kazalište nastupio je folklorni ansambl "Lado".

Poglavar Katoličke crkve do HNK je došao u papamobilu, a putem su ga pozdravljali okupljeni građani mašući hrvatskim i vatikanskim zastavicama i radosnim klicanjem.



Pisane vijesti