„Želimo mladima omogućiti bolju startnu poziciju“, poručio je predsjednik Vlade na sjednici Savjeta za mlade

  • Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/29 svibnja/Savjet za mlade/DSC_47261.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Savjet za mlade međuresorno je savjetodavno tijelo Vlade sa zadaćom sudjelovanja u razvoju javnih politika za mlade. U ostvarivanju svoje zadaće Savjet za mlade prati rad ministarstava i drugih tijela državne uprave u provedbi, praćenju i vrednovanju politika za mlade te daje mišljenja i preporuke u svojoj nadležnosti. Na kraju sjednice Tanja Herceg iz udruge Impress većinom glasova izabrana je za predsjednicu Savjeta.

Zaposli se u Hrvatskoj

Obraćajući se uvodno, predsjednik Vlade kazao je da je Vladi u fokusu perspektiva mladih u Hrvatskoj i mogućnosti koje imaju u društvu. „Glavni izazovi su kvalitetna i dostojanstveno plaćena radna mjesta, kvalitetni obrazovni sustav, izbjegavanje odlazaka mladih u inozemstvo i nastojanje da se napravi kvalitetan balans između profesionalnog i obiteljskog života“, rekao je i dodao da se moramo prilagoditi trendovima u Europi i svijetu i mladima omogućiti bolju startnu poziciju.

„Cilj Savjeta je ustanoviti kako nam mladi mogu biti partneri u formuliranju politika, određivanju prioriteta i mjera koje će pomoći ostvarenju tih ciljeva“, nastavio je i podsjetio da se danas predstavlja jedna od mjera, kampanja „Zaposli se u Hrvatskoj“.

Podsjetio je također na važnu ulogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje treba u sinergiji sa svim ostalim ministarstvima i tijelima pružiti potporu mladima, kako bi bili konkurentni i dodao da je proračun Ministarstva povećan za otprilike 400 milijuna kuna.

17.000 STEM stipendija

K tome, nastavlja se sa politikom stipendiranja i politikom izvrsnosti. Do 2023. godine planira se dodijeliti 17.000 STEM stipendija (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) ukupne vrijednosti preko 180 milijuna kuna, a samo za akademsku godinu 2017./2018. osigurano je, uz 4.600 stipendija za najugroženije učenike i studente, još 3.400 stipendija za studente prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti. Isto tako, izdvajanja za financiranje darovitih učenika povećana su za preko 300 posto, na 2 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade kazao je i da su proteklih godina smanjene enormne stope nezaposlenosti mladih, s 49 posto na 22 posto. Spomenuo je i Nacionalni program za mlade 2018.–2024., kao i sudjelovanje u Europskoj strategiji za mlade.

„Volio bih da nam rad Savjeta bude svojevrsni korektiv u onome što radimo“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da se treba dotaknuti i negativnih aspekata, a to su pitanje droga, alkoholizma, vršnjačkog nasilja, internetskog mobbinga i svakovrsnih kaznenih djela koji se tiču maloljetnika. „To su pravi problemi društva“, zaključio je.



Pisane vijesti