Želimo pomoći građanima stradalim u potresu te brinuti o gradu Zagrebu sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/29 listopad/Potpisivanje ugovora_2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na potpisivanju Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda.

Nakon potpisivanja zahvalio je svima koji su sudjelovali, gradonačelniku, županima, ministrima te čestitao Damiru Vanđeliću na imenovanju ravnateljem Fonda za obnovu
 
Istaknuo je da je ovime označen i formalni početak obnove grada Zagreba nakon razornoga potresa 22. ožujka.
 
"Vlada je danas donijela i prvi program mjera. Mjere su rađene stručno, uključile su veliki broj aktera i osobno sam sudjelovao na nekoliko sastanaka s različitim profesijama koje su stručne i primjereno su davale brojne sugestije i na sam zakon i naročito na ovaj program mjera, stoga im želim ovom prigodom zahvaliti", kazao je predsjednik Vlade
 
Dodao je da želimo pomoći našim građanima koji su unesrećeni od posljedica potresa, kojima se život promijenio 22. ožujka, dodavši da "želimo također brinuti o gradu Zagrebu sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama, osobito jezgri grada Zagreba te čuvati i njegovu povijesnu cijelost i njegove urbanističke karakteristike."
 
Sveobuhvatna javna rasprava o Zakonu o obnovi
 
Podsjetio je da je Vlada nakon potresa, u procesu izrade Zakona, provela sveobuhvatnu javnu raspravu. "Inzistirali smo na tome, jer smo željeli prvo uključiti zaista sve koji i u zakonu i u provedbene mjere trebaju dati svoj doprinos", naglasio je.
 
Također je istaknuo da je Vlada Zakon o obnovi grada Zagreba, odmah  nakon parlamentarnih izbora, uputila u Hrvatski sabor te izrazio zadovoljstvo što je taj zakon donesen gotovo s konsenzusom svih saborskih zastupnika.
 
"Sada, uoči sto dana rada naše vlade potpisujemo i ovaj ugovor o Fondu, upućujemo program mjera, imenujemo ravnatelja i imamo već dobro funkcionirajući stručni savjet za obnovu.
Prilagodili smo i tehničke propise i pravilnik koji će omogućiti jednostavniju i lakšu provedbu obnove", rekao je Plenković.
 
Osiguranje financijskih sredstava
 
Podsjetio je da se usporedno radilo i na osiguranju financijskih sredstava. "Kroz rebalans osigurali smo 100 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta, 41 milijun kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za kondenzacijske bojlere. Osigurali smo privremeni smještaj za sve one koji su ostali bez krova nad glavom, najprije kroz aktivnosti u Studentskom domu Cvjetno naselje, potom u hostelu Arena. Omogućili smo i financiranje najma stana onima kojima je bilo potrebno. Omogućili smo 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke", nabrojao je predsjednik Vlade
 
Nastavio je da je Vlada, uz potporu Grada, stručnjaka, županija, pripremila vrlo kvalitetan zahtjev za potporu iz Europskog fonda solidarnosti što je rezultiralo već uplaćenim avansnim sredstvima od 89 milijuna eura ovoga ljeta, a ukupan iznos koji će biti Hrvatskoj na raspolaganju 683 milijuna eura.
 
"To je praktički među najvećim iznosima za ovakvu vrstu katastrofe", rekao je.
 
"Želimo oporaviti grad Zagreb, svjesni da je oštećeno 25.000 objekata, 25.000 zgrada. Mislim da imamo kvalitetan program, imamo ključne ljude na pravim mjestima", kazao je Plenković, još jednom zahvalivši svima koji su pomogli da dođemo u ovu fazu. da zajednički pošaljemo poruku našim sugrađanima da brinemo o gradu Zagreba, da brinemo o sanaciji štete od potresa i ono što je najvažnije, da ćemo brinuti o njegovoj budućnosti.

Pisane vijesti | Andrej Plenković