Želimo sustav znanosti učiniti učinkovitijim, međunarodno prepoznatljivim i pokretačem razvoja i gospodarstva i društva

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/16 studenog/Institut Ruđer Bošković_3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. za projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) na Institutu Ruđer Bošković. Ugovor je potpisao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

U svom govoru, premijer je izrazio zadovoljstvo što je ponovno u Institutu Ruđer Bošković, koji je, kako je kazao, hrvatski najveći znanstveno - istraživački centar multi-disciplinarnog tipa. Dodao je da je Ruđer stožerna hrvatska institucija na području prirodnih i biomedicinskih znanosti te istraživanju mora i okoliša, a ujedno i hrvatski najuspješniji znanstveni institut.

"S vaših 956 zaposlenika danas, nositelji ste dvaju znanstvenih centara izvrsnosti, a međunarodna dimenzija vaših aktivnosti  pokazatelj je da značaj Instituta nadilazi hrvatske granice", rekao je Plenković.  

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo da Institut u sklopu programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova ostvaruje portfelj od 34 projekta vrijedna 134,5 milijuna kuna. Također, dodao je, u ovom trenutku Institut provodi čak 102 projekta koja se aktivno financiraju kroz Hrvatsku zakladu za znanost ukupne vrijednosti 121,52 milijuna kuna. A kroz 21 ugovoreni projekt u okviru programa Obzor 2020, već je povukao 15,6 milijuna eura.

"Sve su to pokazatelji koji potvrđuju, upravo ono što ste vi kazali, kvalitetu i potvrdu 70 godina tradicije", ustvrdio je Plenković.

Naglasio je da je znanost, uz obrazovanje, ključna za postizanje društvenoga razvoja, kao i gospodarskog rasta Republike Hrvatske. "Stoga, želimo sustav znanosti učiniti učinkovitijim, međunarodno prepoznatljivim i pokretačem razvoja i gospodarstva i društva", rekao je.

Značajni iskoraci u financiranju znanosti iz europskih fondova

Premijer je ustvrdio da su u proteklome razdoblju učinjeni značajni iskoraci u financiranju znanosti iz europskih fondova. Za primjer je naveo da je kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezije 2014.-2020., na raspolaganju skoro 3 milijarde kuna za izvrsnost i znanost.

Rekao je i da je radi unapređenja hrvatske znanosti osnovano 13 znanstvenih centara izvrsnosti, kojima je dodijeljeno više od 370 milijuna kuna i koji okupljaju i umrežuje najbolje znanstvenike u pojedinim područjima. "Vjerujemo kako će upravo iz tih centara stasati novi znanstvenici koji će biti predvodnici i u inovacijama i u tradicijama koje će biti primjenjive u gospodarstvu na opće društveno dobro", poručio je premijer.

Predsjednik Vlade kazao je da su stvoreni nužni preduvjeti za zapošljavanje 350 mladih znanstvenika, a time i za njihov ostanak u Hrvatskoj. "Osigurali smo milijardu kuna za znanstvenu opremu i infrastrukturu, što je najveće opremanje hrvatske znanosti u zadnjih 15 godina, a iz europskih fondova ukupno je povučeno 2,8 milijardi kuna", istaknuo je Plenković.

Premijer je podsjetio da je Hrvatska u veljači 2019. službeno postala pridruženom članicom najvećega istraživačkog laboratorija na svijetu – Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN. "Omogućili smo strateško sudjelovanje Hrvatske u dosad najvećem međunarodnom istraživačkom projektu DONES (DEMO Oriented Neutron Source), vrijednom oko 550 milijuna eura", dodao je.

 O-ZIP je najveće istraživačko ulaganje u posljednjih 30 godina

Naglasio je da je projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) za koji je danas potpisan ugovor, vrijedan 547 milijuna kuna i četvrti je po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova te predstavlja najveće istraživačko ulaganje u najveću istraživačku infrastrukturu u posljednjih 30 godina. "O-ZIP je sigurno među onim strateškim projektima koje financiramo iz europskih i strukturnih fondova u našoj prvoj financijskoj perspektivi", kazao je Plenković.

Provedbom O-ZIP, dodao je, predviđena je uspostava virtualne organizacijske strukture u obliku četiriju multidisciplinarnih znanstveno-istraživačkih platformi, koje će biti povezane s postojećom organizacijskom strukturom IRB-a. "Siguran sam da će na ovaj način naš nacionalni centar postati i regionalni i europski dodatni centar izvrsnosti", poručio je Plenković.

Ruđer Bošković posebno važan za hrvatsku znanost i međunarodnu prepoznatljivost

Premijer je kazao da je značaj Instituta Ruđer Bošković posebno važan za cijelu hrvatsku znanost i međunarodnu prepoznatljivost te za odlučnost da, upravo kroz ovakve projekte Hrvatska ide u korak s onim što predstavljaju inovacije, digitalizacija i sve ono što su glavna svojstva četvrte industrijske revolucije, u koji vlak Hrvatska mora ući i biti jednako brza i angažirana.

Istaknuo je da je cilj Vlade povećati ulaganja i izdvajanja za istraživanje i razvoj na 2,5% BDP, što je i dio Program Vlade. "Naše ambicije do 2030. 3,0% BDP sukladno nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije i tu želimo pravu poveznicu između znanosti i gospodarstva", rekao je. Upravo je ovaj cilj, dodao je premijer, jačanje okvira za karijere znanstvenika u STEM i ICT područjima.

Premda su ulaganja u istraživanje i razvoj značajno porasla kroz protekle tri godine s 0,86 % BDP-a u 2017. na 1,11% BPD-a u 2019., premijer smatra da je potrebno dodatno ubrzati to financiranje.

"Stoga su naš prijedlog Nacionalne razvojne strategije, naslonjen na sredstva koja imamo na raspolaganju i kroz Višegodišnji financijski okvir 2021-2027. i kroz instrument "EU iduće generacije", koji će se konzumirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, posebno važni za reformu sustava znanosti i akademskog znanstveno-istraživačkog sektora te razvoj istraživačkih kapaciteta, kao i za jačanje znanstvene izvrsnosti i poticanje otvorene znanosti ulaganjima u istraživačku infrastrukturu", rekao je Plenković.

Premijer je kazao da je sve to dio Vladine politike kako bi hrvatski znanstvenici pridonijeli razvoju države i društva i kako bi se mladima omogućilo kvalitetnije obrazovanje, a time i konkurentnost na tržištu rada u bitno globaliziranim i europski integriranim uvjetima. 
 
Na kraju, zahvalio je svima koji su u proteklih osam godina sudjelovali u različitim fazama pripreme i izrade projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu. "Sa 72 milijuna eura Ruđer će nakon ovog projekta biti još bolji i na tome vam čestitam", zaključio je predsjednik Vlade.  

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković