Cilj poreznih izmjena je podići životni standard, očuvati gospodarski rast i osnažiti fiskalnu autonomiju JLS-a

Predstavljajući najavljene porezne izmjene u sklopu kojih će se mijenjati devet zakona, premijer Plenković naglasio je da je osnovni cilj ove reforme povećanje plaća svim građanima. Vlada želi podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave, a s obzirom na makroekonomske pokazatelje 2023. je pravi trenutak za porezno rasterećenje, istaknuo je.
24.05.2023.
Predstavljen novi model izbornih jedinica – čak 78 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama, premijer Andrej Plenković naglasio je da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Izmjene zakona u prvo saborsko čitanje bit će upućene prije ljetne stanke u zasjedanju, da bi se drugo čitanje onda održalo nakon ljetne stanke, odnosno u prva dva tjedna rujna, te zakon stupio na snagu s 1. listopadom, budući da s krajem rujna, temeljem odluke Ustavnoga suda, prestaje važiti sadašnji Zakon. 25.05.2023.
Plenković: U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za proces obnove od potresa U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković izvijestio je kako su od predviđenih 319 milijuna eura iz Fonda solidarnost, koliko je bilo predviđeno za petrinjski potres, u roku od 18 mjeseci u potpunosti potrošena ta sredstva. Za potrebe obnove nakon zagrebačkog potresa do sada je iskorišteno ukupno 602 milijuna eura od 683 milijuna eura. Sredstva Fonda solidarnosti ukupno iznose milijardu i tri milijuna eura, što znači da je dosada iskorišteno 969 milijuna eura za oba potresa. Naglasivši da će se ta sredstva u potpunosti iskoristiti,  za ponedjeljak je najavio posebnu sjednicu Vlade na tu temu. 25.05.2023.

Događanja

O Vladi