Zaključci 7. sjednice savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Pakracu 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na prijedlog predsjednika Vlade, Savjet je usvojio sljedeće zaključke:

  1. Napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem
U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u rujnu 2018. godine u Belom Manastiru, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 14. rujna 2018. do 14. Prosinca 2018. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. ugovoreno je 8,5 milijardi kuna odnosno 45,2% od ukupno raspoloživih sredstava (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 28. rujna 2018. plaćeno je 2,6 milijarde kuna odnosno 13,97% bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.
 
  1. Program Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem podržava donošenje Odluke ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o pokretanju Programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ i Odluke o imenovanju Radne skupine za provedbu Programa u cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Savjet odobrava sve predložene faze daljnje provedbe programa te će sustavno pratiti njegov napredak.
 
  1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema
S obzirom da se 1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema provodi u skladu s planiranom dinamikom, naime, do sada su ugovorena četiri projekta iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede te je objavljen ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“, a raspisan je i Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 -Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje izrade projektne i tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja, Savjet razmatra povećanje vrijednosti projekata obuhvaćenih 1. Razvojnim sporazumom kao i povećanje broja projekata predmetnoga sporazuma što će se regulirati sklapanjem dodatka Sporazumu, nakon analize o mogućnosti izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 
  1. Savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu
Potvrđen je napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom. Utvrđeno je da će Svjetska banka do 31. siječnja isporučiti tri izvješća: izvješće o ulaganjima i izvozu, izvješće o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te izvješće o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Ova izvješća bit će podloga za identifikaciju dodatnih projekata i konsolidiranje postojećih u svrhu povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova u tekućem financijskom razdoblju (2014. - 2020.) i u njihovoj pripremi za financijsku perspektivu 2021. – 2027.
Utvrđeno je da su s početnim rezultatima ovih izvješća upoznati ključni dionici razvoja s regionalne i nacionalne razine kroz održanu 1. sjednicu Regionalne radne skupine za provedbu ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu i održanu 2. sjednicu Radne skupine za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.
 
  1. Kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav
Ministarstvo zdravstva u kratkom vremenskom razdoblju poduzelo je mnoge radnje u svezi kapitalnih ulaganja na području 5 županija iz Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje će doprinijeti boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite stanovništvu na tom području i doprinijeti gospodarskom rastu.
 
U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem objavljen je poziv pod nazivom „Sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ kojim korisnik KBC Osijek može dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
 
  1. Razvoj kontinentalnog turizma
Istaknuta je provedba projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Riječ je o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Dodatno, u protekle tri godine u razvoj turizma na ovom području Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uložili su 37,51 milijuna kuna. Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta navedena je realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek. U Osijeku će se u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ministarstvo turizma je kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj. Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.
 
  1. Projekti
Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i  odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921,68 kn. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 m2.
 
Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški.

Pisane vijesti