Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva

Slika /Kako funkcionira Vlada/Istaknute teme/Laptop_i_mis.jpg

Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećeni građani i poduzetnici, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s reformama. 

Pokrećemo rezanje administrativnih troškova za 1,5 milijardi kuna i dodatno smanjivanje neporeznih nameta. Ovime započinje cjelovita reforma poslovne klime koja jamči jeftinije i jednostavnije poslovanje, uz lakši pristup tržištu usluga.

Cilj je rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije te ju učiniti jednostavnijom i jeftinijom nego što je danas. Vlada ovom reformom započinje sustavno raščišćavanje propisa, birokracije i administrativnih zahtjeva te je posvećena sprječavanju nastanka novih.

Uštede na administrativnim troškovima poslovnom sektoru će ostaviti više vremena i novaca za daljnji razvoj poslovanja, ulaganja i zapošljavanje. Liberalizacijom tržišta profesionalnih usluga povećat će se konkurencija.

Želimo osloboditi potencijal privatnom sektoru za stvaranje vrijednosti i novih radnih mjesta.

Područja pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja koja donosi Akcijski plan su: zaštita na radu, sanitarni i zdravstveni uvjeti, energetska učinkovitost u gradnji, trgovina i posredovanje u prometu nekretnina. Akcijskim planom se, također, stvaraju uvjeti za liberalizaciju tržišta profesionalnih i poslovnih usluga.

Primjeri pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja su sljedeći:

  • putem e-obrasca poduzetnici će moći samostalno izrađivati procjene rizika, bez potrebe plaćanja skupe vanjske usluge (ušteda: 500 milijuna kuna)
  • skraćivanje vremena i cijena usavršavanja radnika za zaštitu na radu za 50%  (ušteda: 230 milijuna kuna)
  • smanjuje se  učestalost održavanja Odbora za zaštitu na radu s 4 puta godišnje na 2 puta godišnje (ušteda 160 milijuna kuna)
  • pojednostavljuje se i digitalizira postupak prijave gradilišta inspektoratu rada, vrijeme se smanjuje sa 16 sati na 15 minuta, bez ispunjavanja tiskanice (ušteda: 9 milijuna kuna)
  • rjeđi sanitarni i zdravstveni pregledi - 1 godišnje, umjesto 2 puta (ušteda: 83 milijuna kuna)
  • jednostavnije evidentiranje radnog vremena
  • oslobođenje članova uprava i izvršnih direktora trgovačkih društava obveze da sami sebi blokiraju račun pri FINA-i zbog neisplate plaće na vrijeme
  • elektroničko plaćanje pristojbi, bez obveze kupnje državnih biljega
  • od poduzetnika se neće tražiti podatke koje država već ima (npr. izvodi iz registara i sl.)

Ovo su samo neke od mjera koje iz Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva koji sadrži 104 reformske mjere za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti poslovnog okruženja.

Sastavni dio ovog paketa je i ponovno aktiviranje Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja. Cilj ovog Povjerenstva je analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja te utvrditi popis pojedinačnih neporeznih davanja čija će se vrijednost smanjiti za minimalno 30% iznosa iz registra ili ukinuti na razini svake godine.

Ujedno, Vlada na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pokreće razvoj brzih i jednostavnih e-usluga za pokretanje posla i e-dozvola za pristup tržištu usluga u nizu sektora, bez papira i biljega. E-usluge će biti dostupne putem već uspostavljene Jedinstvene kontaktne točke za usluge psc.hr. Time se potiče daljnja digitalizacija administrativnih procesa te štedi barem 70% vremena i novca na traženje informacija o pokretanju poslovanja i ispunjavanje formalnih obveza.

Tijekom 2017. godine ovaj ćemo proces intenzivirati donošenjem novih, dodatnih mjera za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti propisa.