Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti odvijat će se u tri faze

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/16 travnja/225. sjednica VRH_3.jpg

Predsjednik Vlade predstavio je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Naglasio je da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva. Ponovio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom zahvaljujući odgovornom ponašanju građana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze.

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade kazao je da jučer i danas obilježavamo tridesetu obljetnicu od prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj. „To je važan dan u našoj modernoj povijesti i dobro je da se prisjetimo da baštinimo demokratske vrijednosti u Hrvatskoj već treće desetljeće“, poručio je Plenković.

Nema većih šteta od potresa, ali treba biti na oprezu

Premijer je rekao i da je Zagreb danas doživio još nekoliko potresa, od kojih je jedan bio jači, dodavši da po informacijama kojima raspolaže nije bilo većih šeta.

„Ali možemo reći da je ovo ozbiljnije podrhtavanje tla nakon onog velikoga potresa. Treba biti na oprezu“, dodao je Plenković.

Istaknuo je da ministar Predrag Štromar zajedno s ostalim ministrima radi na zakonu kojim bi se regulirala aktivnost države i grada i svih stručnih službi u narednom razdoblju, a bit će usmjeren na pomoć svima koji su pretrpjeli štetu u ovom potresu i svim institucijama koje su oštećene.

Najavio je da će sutra biti održan sastanak sa svim stručnim udrugama i predstavnicima Grada Zagreba kako bi zajedno riješili problem.

Svojim nastupima smanjiti podjele u društvu 

Predsjednik Vlade podsjetio je i da jučer obilježen komemoracija proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac.

„Još jednom smo osudili zločine i iskazali pijetet prema žrtvama. Ponovili smo koliko je važno raditi na pomirbi u hrvatskom društvu i inzistirati na kulturi sjećanja, toleranciji, razumijevanju, sprečavanju nasilja, isključivosti i podjela“, poručio je premijer.

Naglasio je da je to politika Vlade u cijelosti u ovom mandatu.

Predsjednik Vlade podsjetio je da su u protekle četiri godine on i brojni ministri bili u Jasenovcu kako bi službeno obilježili ovaj tragični događaj hrvatske povijesti u Drugom svjetskom ratu.

„Mislim da je dobro što su jučer tamo bili i predstavnici židovskog, srpskog i romskog naroda i predstavnici antifašista i da smo bili zajedno na ovom obilježavanju. Naša politika kulture sjećanja i izgradnje tolerancije i dalje će ostati u prvom planu", naglasio je Plenković.

Pozvao je sve da u svojim nastupima smanje podjele u društvu jer je to izrazito važno.

Predsjednik Vlade kazao je i da će ministar Vili Beroš danas predstaviti izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koji je, rekao je, nastavak razgovora s predstavnicima sindikata umirovljenika i Maticom umirovljenika.

„Zahvaljujem im se na dijalogu, kao i resorima koji su pridonijeli da se izrade ove izmjene zakona koji će riješit pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, prihodovnog cenzusa i omogućiti bolju situaciju naših umirovljenika“, rekao je.

Predsjednik Vlade predstavio je i Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Podsjetio je da smo prije dva mjeseca, 25. veljače imali prvi slučaj oboljenja od novog koronavirusa u Hrvatskoj.

„U protekla dva mjeseca, svijet se promijenio, naš život se promijenio. Danas se pandemija proširila na sve zemlje svijeta i pola svjetskog stanovništva živi u uvjetima ograničenog kretanja radi suzbijanja širenja ovog vrlo zaraznog i smrtonosnog virusa“, kazao je premijer.

Podsjetio je da je broj zaraženih u svijetu skočio je s 80 tisuća na preko 2 milijuna i 600 tisuća, a broj mrtvih porastao je s 2700 na preko 180.000 danas.

Samo u SAD-u broj umrlih premašio je 47 tisuća, a samo prekjučer je umrlo više od 2800 ljudi, naveo je premijer, što je, naglasio je, više nego u atentatu na Svjetski trgovinski centar 2001. godine. „Do kraja idućeg tjedna broj umrlih Amerikanaca mogao bi premašiti broj poginulih u Vijetnamskom ratu, a riječ je o 58 tisuća ljudi“, dodao je.

Predsjednik Vlade kazao je da najteže pogođena Europa, u kojoj je preko 110 tisuća ljudi izgubilo život, što je 60 posto svih umrlih u svijetu, dodavši da se u velikom broju europskih zemalja, dnevni broj zaraženih povećava u troznamenkastim i četveroznamenkastim brojevima.

U Hrvatskoj epidemiološka situacija pod kontrolom

Premijer je istaknuo da situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama, istaknuvši da je epidemiološka situacija pod kontrolom. Dodao je da ni osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, a unatoč manjim oscilacijama, trend je u opadanju već dva tjedna.

„To smo uspjeli zajedno, zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je Vlada poduzela, jačajući ih postupno i ciljano, ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze“, istaknuo je premijer.

Zahvaljujući kombinaciji ta dva elementa, kazao je, koeficijent koji mjeri koliko osoba u prosjeku zarazi jedna zaražena osoba danas je pao ispod 1, a prije dva mjeseca bio je 2,5. Danas je nešto ispod 0,8.

„To je izrazito ohrabrujući rezultat koji nam omogućuje da možemo sada postupno ponovno pokrenuti niz gospodarskih i društvenih aktivnosti

No, nažalost, istaknuo je Plenković, to ne znači da se sada sve može odmah vratiti na staro, jer bismo inače jako brzo opet imali naglo širenje zaraze, i sve što smo dosad postigli bilo bi izgubljeno, kao što to vidimo u nekim drugim zemljama.

Premijer je poručio da ovaj virus zahtjeva budnost i oprez svih nas, kako institucija, tako i građana. 

„I upravo stoga ovaj zaključak koji ćemo danas donijeti koji se temelji na prijedlozima praktički svih resora u Vladi mora ići uz nastavak strogog pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na mjere fizičkog distanciranja i pojačane higijenske mjere“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade pojasnio je da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze.

Prva faza - otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga 

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja.
 
  1. Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
  2. Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
  3. Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
  4. Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
  5. Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
  6. i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza - puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača

„U nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja“, kazao je premijer.
 
  1. Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
  2. Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
  3. i treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).


Treća faza - okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave

Treća faza predviđena je za 11. svibnja.

  1. Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
  2. Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
  3. Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
  4. Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
  5. Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
  6. Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
  7. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
  8. Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
  9. i konačno,  proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica
„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“, poručio je premijer.
  1. Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
  2. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
  3. Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
  4. Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
  5. Šesto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.
 
  1. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi:
    • o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
    • za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
    • za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
    • za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
    • i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Premijer je naglasio da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva.

Kazao je da će mnogi gospodarski subjekti već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu.

Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Premijer je apelirao da nastavimo biti maksimalno oprezni.

"Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam", poručio je Plenković.

Najavio je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.



Pisane vijesti | Andrej Plenković