Stožer: I dalje možemo biti među najboljima ako poštujemo mjere koje je preporučila struka

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/23 travnja/HN20200423545911.jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1982, a dvoje pacijenata je umrlo u splitskoj bolnici, izvijestio je u četvrtak nacionalni Stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 31 novog dijagnosticiranog bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1982 bolesnika”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera.
Od novooboljelih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 25, u Varaždinskoj tri te po jedna u Osječko-baranjskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ukupno umrlo 50 zaraženih

Dvije osobe starije životne dobi umrle su u splitskoj bolnici, pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj 50.

Testirano je ukupno 28.853 osoba, među kojima njih 1231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina.

Hospitalizirano je njih 321, na izvanbolničkom liječenju je 727, a na respiratoru 19 bolesnika.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 883 izliječenih osoba.

U samoizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.

Markotić: Situacija u RH jako dobra, no pandemija i dalje na vrhuncu

"Situacija u Hrvatskoj je jako dobra, no to nije razlog za slavlje", ocijenila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić i naglasila kako je pandemija na vrhuncu te da situacija još nije riješena.

Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života, no to ne znači da se smijemo opustiti, poručila je osvrnuvši se na ublažavanje epidemioloških mjera, koje je danas premijer Andrej Plenković predstavio na sjednici Vlade.

Potrebnim je ocijenila daljnje striktno pridržavanje mjera koja ostaju na snazi, što posebno vrijedi sve rizične skupine, za koje i dalje vrijedi preporuka da ostanu doma.

"I dalje možemo biti među najboljima ako poštujemo mjere koje je preporučila struka. Za sedam do deset dana od popuštanja prvih mjera vidjet ćemo jesmo li se pridržavali propisanog. Vjerujem da ćemo ovako pametno i ozbiljno se ponašati i dalje i pokazati da pametno možemo popuštati mjere", istaknula je Markotić. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da će eventualno ponovno uvođenje oštrijih mjera ovisiti o reprodukcijskom faktoru koronavirusa, koji epidemiolozi  prate iz dana u dan, a ovisi o broju novooboljelih u zadnja četiri dana i prethodnom prosjeku.

"U ovom trenutku imamo povoljan reprodukcijski faktor, u jednom trenutku on je iznosio  čak 0,4, dok je sada oko 0,8. On nam govori da jedan bolesnik prenosi zarazu na manje od jedne osobe", kazao je Capak.

Kad bi porastao na iznad jedan, pojasnio je, to bi značilo da jedna osoba širi zarazu na više od jedne osobe, zbog čega će Stožer i dalje kontinuirano pratiti podatke jer to je bitan faktor u popuštanju mjera, iako nije jedini.

Prvih dvoje oboljelih donijeli virus u koprivnički dom pa se proširio

Izvijestio je da još uvijek nisu poznati rezultati svih briseva uzetih iz stacionara u Domu za starije u Koprivnice, gdje se jučer proširila zaraza među 13 štićenika i dvoje zdravstvenih djelatnika.

"Prvih dvoje oboljelih iz bolnice su donijeli virus, onda su oboljeli djelatnici. Broj zaraženih je pomalo rastao da bi na kraju došlo do jačeg rasta", rekao je Capak. 

Ponovio je kako je domove za starije teško držati pod apsolutnom kontrolom, jer asimptomatski bolesnici uvijek mogu proširiti bolest.

"Donijeli smo cijeli niz mjera koji se tiču domova za starije i nadamo se da držimo sanitarni koridor između vanjskog i unutarnjeg svijeta domova za starije. No, rizik se uvijek može dogoditi i zato ne bih ulazio u ocjenu je li napravljena neka greška u tom domu", rekao je Capak.

HZJZ sutra objavljuje nove preporuke za ublažavanje mjera

Najavio je da će HZJZ sutra objaviti nove preporuke vezano uz ublažavanje restriktivnih mjera.

O nalazu inspekcije za situaciju u domu za starije u Splitu, iz kojega ukupno umrlo sedmero korisnika zaraženih covidom-19, zamolio je novinare da pričekaju da se o tome izjasni ministar zdravstva Vili Beroš, koji zbog sjednice Vlade nije nazočio konferenciji Stožera.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš