Predsjednik Vlade Andrej Plenković na potpisivanju ugovora za izgradnju Pelješkog mosta

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/23 travnja/Zajednicka.jpg

Izgradnjom Pelješkoga mosta rješavamo pitanje povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost članstva u Europskoj uniji, a otvaramo i dugoročnu gospodarsku suradnju s Kinom, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković navodeći strateške elemente ovoga projekta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je danas u Dubrovniku potpisivanju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, vrijednog preko 2 milijarde kuna, između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija koji predvodi China Road and Bridge Corporation te ugovora za nadzor izgradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova. Projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher, koji je na tom projektu radio s Jurom Radićem. 

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik kineskog konzorcija Zhang Xiaoyuan. Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako je riječ o mostu koji će biti arhitektonska perla u infrastrukturi Hrvatske.

„Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena, ovo je projekt od strateškog i dugoročnog značaja za cijelu zemlju“, naglasio je pojasnivši kako će izgradnja ovoga mosta povezati Pelješac i cijeli jug Hrvatske u infrastrukturnu mrežu autocesta.

Kazao je da se time rješava dugoročno strateško pitanje cestovnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.

„Ovaj će most ostati kao simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“, rekao je predsjednik Vlade, podsjetivši kako je za financiranje ovoga projekta Hrvatska dobila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz ove Višegodišnje financijske perspektive.

Istaknuo je da će most biti sagrađen po najvišim stručnim kriterijima, ali i s punim uvažavanjem susjedne Bosne i Hercegovine. Pojasnio je da će 55 metara njegove visine omogućiti neškodljiv prolaz i plovni put na najkvalitetniji mogući način do luke u Neumu, podsjetivši pritom da će se most graditi na hrvatskom teritoriju bez upliva u pitanje međudržavne granice s BiH.

Predsjednik Vlade kazao je da se izgradnjom Pelješkoga mosta omogućuje i novo strateško partnerstvo Hrvatske i Kine. Posebno je važnim pritom istaknuo to što se ta suradnja odvija na temelju javnoga natječaja, ponude, preciznih i transparentnih kriterija te na temelju referenci kineskog konzorcija za izgradnju cesta i mostova. Za razvoj hrvatske ekonomije i stvaranje sinergije oko ovoga projekta, dodao je, važno je i partnerstvo s  hrvatskim građevinskim kompanijama.

„Nadam se da će to biti prvi veliki projekt i uvod u širu suradnju između Hrvatske i Kine“, poručio je predsjednik Vlade.

Zahvalio je i čestitao svima koju su pridonijeli realizaciji ovog projekta, kao i svim generacijama političara i stručnjaka u proteklih 20 godina koji su se zalagali za ovaj projekt.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar državne imovine Goran Marić i ministar uprave Lovro Kuščević.




Pisane vijesti | Andrej Plenković