Prvi potpredsjednik Čačić: Opomene se više ne mogu naplaćivati

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića, važeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu je bio nedovoljno transparentan, a provedba vrlo spora. Novim zakonom omogućit će se brže i efikasnije ugovaranje projekata. Tako se vrijeme izdavanja suglasnosti Ministarstva financija i Agencije za javno-privatno partnerstvo skraćuje sa 180 dana na 30 dana. Nakon toga, sve faze mogu završiti za šest do deset mjeseci, a do sada se to nije moglo ispod 18 mjeseci, kazao je ministar Čačić.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom. Predstavljajući Prijedlog zakona, ministar financija Slavko Linić rekao je da će se svim poduzetnicima koji imaju porezni dug još jednom produžiti rok u kojem će moći podnijeti zahtjev i uz nisku kamatu refinancirati sve svoje porezne dugove nastale do 31. siječnja ove godine. Produljujemo samo rokove prijave, a na ovaj način će svi oni koji su dužni imati priliku reprogramirati svoje obaveze, kazao je ministar.

Raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača. Ono što je najzanimljivije za široku javnost je da se opomene za naplatu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja trgovaca ne mogu naplaćivati, kazao je ministar gospodarstva Čačić obrazlažući ovaj Prijedlog zakona.

Između ostalog, Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu. Ovaj Zakon olakšava dobivanje licenci i dozvola te smanjuje razvojno obrazovanje, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te dodala kako Zakon obvezuje i na jednu sustavnu edukaciju i kontinuiranu potporu onima koji se bave udomiteljstvom.



Pisane vijesti