Vlada i sindikati državnih službi održali drugi krug pregovora

Pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi održali su danas drugi krug pregovora o prijedlogu novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Dogovorili su se da će pitanje privremene neisplate jednokratnih materijalnih prava, kao što su regres i božićnica za ovu i iduću godinu, biti riješeno dodatkom novom Kolektivnom ugovoru, koji bi trebao vrijediti četiri godine, dok bi pitanje jubilarnih nagrada i prijevoza trebalo biti riješeno u samom Kolektivnom ugovoru.

„Vlada je predložila tekst novog kolektivnog ugovora, budući da sadašnji istječe 31. srpnja ove godine“, izvijestio je nakon sastanka potpredsjednik Vlade Neven Mimica. „Predložili smo kolektivni ugovor u kojem bi sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, znači osnovice, koeficijenti, postotni dodatak na godine staža, ostalo isto. Također, predlažemo privremeno neisplaćivanje nekih jednokratnih materijalnih dodataka, kao što su božićnice i regresi.“, pojasnio je potpredsjednik. Istaknuo je i da će se nastaviti raditi na osnovnom tekstu novog kolektivnog ugovora, koji bi vrijedio za naredne četiri godine, a u njemu će se posebna pozornost posvetiti uređivanju članka koji govori o naknadama za prijevoz. „Formirali smo posebnu radnu skupinu koja bi do ponedjeljka trebala ponuditi zajednički prijedlog kako sustavno na najbolji način u osnovnom kolektivnom ugovoru regulirati naknadu za prijevoz“, kazao je potpredsjednik Mimica. Također, dogovoreno je da se sve ono što je privremena neisplata određenih prava, koja bi vrijedila u 2012. i 2013. godini, uredi u posebnom dodatku kolektivnom ugovoru.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da će se voditi intenzivni pregovori radne grupe Vlade i sindikata oko članka koji regulira prijevoz i da se nada dogovoru sa sindikatima. „Svima nam je cilj reguliranje pitanja prijevoza i uštede na tom području. Obje strane uvažavaju problem, a to je da imamo 21,6 milijardi kuna za plaće, pa moramo napraviti uštede i svi zajednički podmetnuti leđa“, kazao je ministar Mrsić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da se današnjim razgovorima pokušalo doći do jedne platforme koju će sindikati svojim tijelima ponuditi na krajnje usvajanje odnosno verifikaciju. „Za nas je važno što će sve što se dogovori o neisplati određenih jednokratnih materijalnih prava u 2012. i 2013. godini biti dio jednog posebnog dodatka, a ne samog kolektivnog ugovora“, kazao je i posebno naglasio da se radi o privremenoj neisplati određenih prava o kojima će se ponovno razgovarati kada se stvore uvjeti za to.



Pisane vijesti