Premijer Milanović: Hrvatska će biti spojena neprekinutom vezom

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na gradnju Pelješkog mosta, istaknuvši kako se radi o projektu koji ima europsku dimenziju. „Prije dosta vremena, dao sam naputak ministrima i kolegama u Vladi da razgovaraju u Europskoj komisiji o mogućnosti hrvatskog kandidiranja Pelješkog mosta za fondoveEU-a. Ispostavilo se da je to je mogući europski projekt, no onkošta oko 400 milijuna eura i Hrvatska sama taj novac, nažalost, nema“, naglasio je premijer Milanović.

„Naš zadatak je da spojimo Hrvatsku na prihvatljiv i priuštiv način“, rekao je predsjednik Vlade, dodavši kako se na tome ozbiljno radi te da je njegova vlada u tek pola godine mandata otvorila ozbiljne razgovore oko gradnje koridora, što je nazvao dobrom i inteligentnom opcijom, ali i predmetom dogovora s BiH zbog mnoštva tehničkih i političkih detalja koje treba dogovoriti. „Vlada ide prema realnim i mogućim ostvarenjima“, kazao je premijer Milanović te najavio da bi u razumnom i dohvatljivom vremenu trebalo biti poznato hoće li se hrvatski jug s ostatkom države spojiti koridorom ili mostom. „Ministri na tome rade vrlo ozbiljno i detaljno, ali obećanja unaprijed ne dajemo tamo gdje nismo potpuno sigurni da ih možemo dati. Tamo gdje jesmo dajemo, a obećanje je da će Dubrovnik i dubrovačko primorje biti spojeni neprekinutom vezom sa sjevernim dijelom županije. Hoće li to biti most ili koridor to ćemo znati uskoro. Tako se ponaša odgovorna vlast, a drugi neka pričaju, drugo i ne znaju“, zaključio je premijer.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Prema riječima ministra financija Slavka Linića, Ministarstvo financija ubuduće će nadzirati i potrošačke kredite manje od 1.500 kuna. „Upravo je kod takvih kredita bilo dosta zlouporaba, a kako oni nisu bili pod nadzorom države, veći krediti često su se razbijali na manje“, pojasnio je ministar Linić. „I sloboda utvrđivanja kamata kod njih je problematična, pogotovo u segmentu naknada, pa je cilj Vlade ograničiti visinu kamata kod njih na 12 posto“, zaključio je ministar.

Raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. „Novi zakon uvodi i obvezu izdavanja potvrde za one koji rade s djecom da nisu u registru pedofila“, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, dodavši da popis neće biti javan.

Donesena je i Odluka o prihvaćanju ponude društva Kermas energija d.o.o., Zagreb, za kupnju 1.177.014 dionica društva Brodotrogir d.d., Trogir, pod posebnim uvjetima. „Oba su društva svojim ponudama nastojala zadržati brodogradnju i dala su kvalitetna jamstva. Kermas Energija zadržat će većinu ljudi, a projekt je bio više industrijski i više developerski“, rekao je prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavljajući Odluku. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da je bez obzira na afinitete Vlada odlučila prihvatiti projekt koji jamči zadržavanje industrijske proizvodnje.

Između ostalog, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu i ministara rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića za predstavnike Vlade Republike Hrvatske u Arbitražnom vijeću za provođenje postupka arbitraže o Prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.



Pisane vijesti