Premijer Milanović: Podjela na statističke regije dobra za Hrvatsku

U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na Međunarodni dan nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza, izrazivši žaljenje zbog još uvijek velikog broja hrvatskih građana koji se vode kao nestali. „I zato ovaj dan treba spominjati“, istaknuo je premijer Milanović.

Govorio je i o podjeli Hrvatske na kontinentalnu i jadransku regiju, istaknuvši kako statističke regije nisu stranačka stvar, nego interes da se što bolje iskoriste europski fondovi. „Fondovi su ogromni i koliko ćemo ih realizirati ovisi prije svega o našoj pameti, znanju i energiji, a ja vidim da takvih u Hrvatskoj ima“, kazao je premijer Milanović. Naglasio je da se Vlada vodila isključivo interesom da svi imaju koristi od EU fondova te da je riječ o modelu koji je dobar za Hrvatsku. „Ovo je dobro za Hrvatsku i to je trebalo dogovoriti, osmisliti, predložiti i dobiti odobrenje za to. I to smo uspjeli“, rekao je. „Grad Zagreb ni na koji način neće naštetiti Vukovaru, Osijeku ili Đakovu u privlačenju EU fondova, jer fondova ima toliko da ih na kraju nikada nećemo do kraja iskoristiti, jer to nikad nikome nije uspjelo“, dodao je. „Cilj je da svi što prije prijeđemo 75 posto prosjeka EU i da postanemo bogata i razvijena država, koja neće trebati potporu EU, a ne da budemo sponzorirani od EU u idućih 50 godina“, pojasnio je predsjednik Vlade izrazivši nadu da će svi hrvatski krajevi u idućih 10-tak godina doseći 90 posto europskog prosjeka BDP-a po glavi stanovnika. Predsjednik Vlade je istaknuo kako ne postoji sukob Vlade i poslodavaca. „S poslodavcima imamo dinamičan odnos i bit će ga, ali svađe nema“, zaključio je premijer.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi te o Prijedlogu zaključka o odobravanju doprinosa Fondu za smanjenje siromaštva i rast u 50%-tnom iznosu od pripadajućeg dijela koji se odnosi na Republiku Hrvatsku, a koji je ostvaren od neočekivane dobiti od prodaje zlata Međunarodnog monetarnog fonda. „To nije tako beznačajan iznos, toliko iznose godišnji troškovi naše diplomacije u Bruxellesu“, rekao je predsjednik Vlade.

Donesena je Odluka o suradnji na poticanju primjene informacijske i komunikacijske tehnologije za potrebe Ministarstva socijalne politike i mladih, a raspravljalo se i o ispunjavanju preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je o izvješću, koje u listopadu moramo poslati Europskoj komisiji, rekla da je vrlo važno da ono bude ocijenjeno pozitivno jer je Pristupni ugovor ratificiralo 12 od 27 zemalja članica, a još bi ih 9 to trebalo učiniti do kraja godine.

Između ostalog, prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem dvadesete obljetnice osnivanja i rada Hrvatske banke za obnovu i razvitak te manifestacijom „Jaskanske vinske svečanosti“.



Pisane vijesti