Potpredsjednici Mimica i Grčić sa zamjenicom predsjednika Vlade Republike Makedonije Arifi

Potpredsjednik Vlade mr. sc. Neven Mimica i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, primili su danas u radni posjet gđu Teutu Arifi, zamjenicu predsjednika Vlade Republike Makedonije.

Sugovornici su istaknuli vrlo dobre bilateralne odnose i suradnju dviju država, a u pristupanju Hrvatske EU obje zemlje vide mogućnost jačanja daljnje bilateralne suradnje. Hrvatska je posvećena osiguranju suradnje i stabilnosti u regiji, te pružanju podrške za provedbu reformskih procesa, a Makedonija je važan činilac stabilnosti i napretka u regiji. Istaknuta je važnost koja se kako prije otvaranja, tako i za vrijeme pregovora pridaje ispunjavanju političkih kriterija za članstvo - demokracije, vladavine prava, ljudskih prava i zaštite manjina, ekonomskih i socijalnih prava, te regionalne i međunarodne suradnje.

Iako Makedonija još nema datum početka pristupnih pregovora, pridaje veliku važnost radu na reformama i ispunjavanju potrebnih kriterija za pristupanje EU, što se posebno odnosi na napredak u ispunjavanju kriterija u poglavljima 23 i 24, koja su se do sada pokazala kao jedna od najzahtjevnijih. Hrvatski stručnjaci su u okviru programa UNDP-a boravili u Makedoniji i prenosili svoja iskustva iz pregovaračkog procesa u tim zahtjevnim poglavljima.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja oko Izvješća o napretku EK za Makedoniju i Sveobuhvatnog izvješća EK za Hrvatsku.

Na sastanku je istaknuta važnost stvaranja zalihe dobro pripremljenih i zrelih projekata, kako bi se što bolje mogla iskoristiti sredstva iz fondova EU. Za pripremu i provedbu takvih projekata, potrebno je uspostaviti adekvatan sustav upravljanja i kontrole korištenja sredstava, te educirati i uključiti veliki broj visokokvalificiranih kadrova. Također, potrebno je dobro planiranje sufinanciranja i pred-financiranja projekata iz državnog proračuna.



Pisane vijesti