Potpisan Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatak 1 Temeljnom kolektivnom ugovoru potpisani su danas u Banskim dvorima. U ime Vlade Republike Hrvatske ugovor je potpisao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, u ime Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, u ime Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić, u ime Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić, u ime Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, u ime Nezavisnog sindikata zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju Antun Guljaš te u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša.

U izjavi za medije nakon potpisivanja ministar Mrsić izrazio je zadovoljstvo što je nakon skoro šest mjeseci pregovaranja Temeljni kolektivni ugovor, kao i Dodatak 1, danas potpisan. Zahvalio je prisutnim sindikatima na razumijevanju za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, ali i na pregovaračkoj sposobnosti približavanja stajališta. „Ovaj Temeljni kolektivni ugovor u ovome trenutku osigurava zaposlenicima u javnim službama ona prava koja su imali i u Temeljnom kolektivnom ugovoru koji prestaje važiti, ali smo sva ta prava zadržali za sljedeće četiri godine“, kazao je ministar. Pojasnio je da je s obzirom na situaciju u proračunu i nužnost određenih odricanja dogovoren i Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, gdje su definirana nužna odricanja zbog nedostatka proračunskih sredstava u ovome trenutku. Ministar je rekao da javna uprava mora slijediti realni sektor i da je ovo prvi puta da su se svi usuglasili da se moraju prilagoditi trenutku i svi u državnoj i javnoj upravi solidarizirati s realnim sektorom. „U javnoj upravi plaće će dolaziti na vrijeme“, naglasio je ministar. Izrazio je žaljenje što današnjem potpisivanju nisu prisustvovala četiri sindikata udružena u Maticu i sindikat Preporod. Međutim, temeljem Zakona o reprezentativnosti, potpisom ovog Temeljnog kolektivnog ugovora on se proširuje na cijeli javni sektor, dakle i na one grane čiji sindikati nisu potpisali TKU. „Moramo postići nacionalni društveni konsenzus da u vrijeme krize svi moramo podnijeti teret, da bi nam jednog dana svima bilo bolje“, kazao je ministar.

Spomenka Avberšek istaknula je da bi, u slučaju da danas nije potpisan Temeljni kolektivni ugovor, za dva dana zaposlenici u javnim službama ostali bez TKU-a. „Mi smo ga uspjeli vratiti i to na četiri godine“. Naglasila je sa je svaki gubitak materijalnih prava atak na novčanike u ovoj vrlo teškoj situaciji, ali i dodala: „Imali smo dvije mogućnosti: jednokratno odricanje ili 10 posto s plaćama dolje. Mi smo se odlučili za ovu manje bolnu varijantu, tim više što ovaj Dodatak ima rok i vrijedi do 2013. godine“.

Ivica Babić istaknuo je korektnost u ovim dugim pregovorima. „Nepovoljne su nas okolnosti prisilile izabrati između dva loša rješenja manje loše rješenje. Mudro je u takvim situacijama izabrati manje loše rješenje“, kazao je.

Ministar je, na pitanje novinara, pojasnio je da je u ljeto, kada su počeli pregovori, rečeno da će se „3,5,7,9“ vratiti kroz granske ugovore, ali urediti na drugačiji način nego što je to bilo do sada. „Naime, ta Uredba 3,5,7,9 je služila kao mrkva i batina tijekom pregovora. Ona se izvlačila onda kada su pregovori bili na stolu. Mi smo rekli da ne želimo da to bude niti mrkva, niti batina, shvaćajući položaj prosvjetnih radnika i njihove plaće. Tada smo najavili, a početkom sljedeće godine ćemo to i realizirati kroz granske kolektivne ugovore, da se 3,5,7,9 vraća, ali u drugom obliku, vjerojatno kroz koeficijente. To znači da će se koeficijenti u određenom postotku povećati“, kazao je ministar. Naglasio je da se u ovim pregovorima Vlada približila nekim stajališta sindikata. „Sindikat Preporod dao je jednu dobru primjedbu koju smo uvažili. Njihov je prijedlog bio da ne idemo na jubilarnu nagradu samo za 10,20 i 30 godina nego da ide svima, pa smo dogovorili da ide svima, ali ćemo morati umanjiti osnovicu, tako da će sada dobiti svi“. Također, ministar je ponovio da je Vlada dala obećanje ako se ugovore povoljniji uvjeti u Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe da će se to isto pretočiti u državne službe. „Sljedeći tjedan počinjemo pregovore, temeljem Zakona o reprezentativnosti, o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike da bi se dobre stvari koje smo tu usuglasili pretočili u njihov Temeljni kolektivni ugovor. Vlada ispunjava svoja obećanja“, rekao je ministar Mrsić.



Pisane vijesti