Ministrica Opačić primila roditelje djece s teškoćama u razvoju

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je u Banskim dvorima primila predstavnike roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Na sastanku su predstavnici roditelja naveli probleme s kojima se suočavaju, od nedostatka financija, različitih tumačenja zakona i pravilnika, pa time i različitog ostvarivanja prava, zatim nedovoljne informiranosti, nedostatka psihološke pomoći roditeljima, te mnoge druge probleme u čijem rješavanju im je potrebna veća potpora cijelog sustava.

Ministrica Opačić istaknula je kako je za zadovoljavanje potreba djece s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom potrebna intenzivnija međuresorna suradnja, te su stoga sastanku prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministrica je naglasila da Ministarstvo socijalne politike i mladih nije smanjivalo sredstva. Dapače, broj korisnika koji ostvaruju prava u sustavu socijalne skrbi, vezano uz invaliditet, se kontinuirano povećava, a Ministarstvo uredno podmiruje svoje obaveze. Što se tiče djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, Ministarstvo socijalne politike i mladih i u najtežoj recesijskoj godini pronašlo je načina da poveća broj korisnika usluga u zajednici (osobni asistent, tumač znakovnog jezika i asistent u nastavi), vodeći računa o regionalnoj ravnomjernosti pružatelja usluga, te financira ugovorene trogodišnje programe, za što je ukupno utrošeno 61.428.978,79 kuna.

Također, Ministarstvo je u završnoj fazi donošenja mjerila kojima bi se na jedinstven način za sve sustave utvrđivao invaliditet, odnosno potrebna razina potpore. Osim ujednačenih kriterija, i vještačenje bi se provelo na jednom mjestu, a ne kao dosad, u više institucija.

Isto tako, da bi roditelji lakše dolazili do informacija o pravima koja imaju, Ministarstvo socijalne politike i mladih planira do kraja 2013. godine na web stranici objaviti Registar prava, koji će roditeljima pružiti osnovne informacije o njihovim pravima i kojoj instituciji se trebaju obratiti da bi ih ostvarili.

Na kraju sastanka, dogovoren je nastavak dijaloga i novi sastanak svih zainteresiranih strana, kako bi roditelji bili informirani i uključeni u sve vidove podrške koje ministarstva, zajedno s ostalim nadležnim institucijama i tijelima, planira ili kontinuirano provodi.



Pisane vijesti