Predsjednik Vlade Milanović: Postigli smo kompromis, Hrvatska zastaje s postupcima, Slovenija započinje proces ratifikacije hrvatskog Pristupnog govora

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je izjavu za medije o Memorandumu o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

Premijer Milanović istaknuo je da se, nakon skoro godinu dana, rješenje problema počelo nazirati nakon sastanaka prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s tadašnjim slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem, koji su, nakon njegovog izlaska iz vlade, nastavljeni s novim pregovaračem. Održane su i izravne telefonske konzultacije hrvatskog i slovenskog predsjednika vlade, pojasnio je premijer Milanović i najavio potpisivanje Memoranduma u ponedjeljak u Mokricama. Još je jednom ponovio kako smatra da „ovo sve kupa nije trebalo“. „Ne vidim koja je tu dobit za Sloveniju, ne vidim kakva opasnost prijeti Sloveniji iz ovih postupaka koji se vode, ali to je politička činjenica. Njihov je parlament imao određene zahtjeve i na kraju smo postigli jedan kompromis, za koji je bilo moguće da ga se postigne vrlo brzo, da je bilo dobre volje“, rekao je premijer. „Kad se i slovenska politička javnost ujedinila i to prepoznala kao važno pitanje i problem, onda je sve išlo lakše“. Predsjednik Vlade istaknuo je pritom da je cijelo vrijeme vjerovao da će se problem riješiti jer je riječ o puno manje kompleksnom pitanju od arbitraže o granici. „Hrvatska zastaje s postupcima i u dobroj vjeri pregovara u okviru Sporazuma o sukcesiji bivših članica Jugoslavije pa ćemo vidjeti možemo li tu naći rješenje“, istaknuo je premijer i dodao da se pregovara samo o prenesenoj štednji, odnosno o onome što je hrvatski proračun prije puno godina isplatio štedišama Ljubljanske banke. Predsjednik Vlade naglasio je i da je prema Memorandumu predviđena obaveza slovenske Vlade da odmah započne s procesom ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora.

Upitan stoji li i dalje iza ministra turizma Veljka Ostojića, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da je svaka tema u politici, koja se tiče novca, važna i da se na legitimna pitanja moraju dati jasni odgovori. „Vjerujem da će gospodin Ostojić dati uvjerljive odgovore. U vrijeme sastavljanja Vlade tu nije bilo nikakvih istraga, nije bilo nikakvih kaznenih prijava“, rekao je premijer Milanović i dodao da se ipak radi o koaliciji. „Naravno da kada sastavljate Vladu vodite računa o kredibilitetu svakoga, naravno i gospodina Ostojića i on za mene nije bio upitan. Svatko od nas mora dati jasne odgovore“, rekao je premijer i dodao da više od toga ne može reći jer ne zna dovoljno. „Vidim da je postojala transakcija, da je nešto kupljeno, ne vidim tu nikakve elemente kaznenog djela“, kazao je naglasivši da u ovome trenutku ne zna je li bilo informacija, pritisaka ili utjecaja iznutra. „Nadam se da nije“, zaključio je.

Na novinarsko pitanje o postupku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u slučaju ministra Tihomira Jakovine i zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, premijer Milanović apelirao je da se ta dva slučaja ne nazivaju istragom, jer to nisu ni uvjetno. „Ovdje se radi o postupku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje treba utvrditi je li bilo sukoba interesa. I ako se utvrdi da je bilo sukoba interesa, zato jer u Zakonu piše da može biti u dva nadzorna odbora, a možda i greškom Vlade je bio u tri, kakvo je to nečasno djelo? Idemo konačno razgovarati o sukobu interesa kao o nečemu što, ako i postoji, predstavlja tek pretpostavku za nešto što je možda zabranjeno ili kažnjivo“, rekao je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti