Predsjednik Vlade Milanović: Ulazimo u otvoreno tržište u kojem najbolji imaju ogromne mogućnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU Brankom Grčićem, ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom danas je sudjelovao na 8. konvenciji hrvatskih izvoznika na temu „Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU“. U sklopu događaja, održala se i 6. dodjela nagrada „Zlatni ključ“ najboljim izvoznicima u 2012. godini, a premijer Milanović uručio je glavnu nagradu „Najbolji veliki izvoznik u 2012. godini“ predsjednici Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordani Kovačević.

„Samo mogu slutiti koliko je bilo teško i komplicirano, bez obzira na krizu, doći u poziciju u kojoj se sad nalazite“, rekao je premijer Milanović, čestitajući nagrađenima. Predsjednik Vlade istaknuo je da i Vlada bira težak i kompliciraniji put pravila i kompeticije, jer države koje su dosljedno razvijale konkurentnost i poticale izvrsnost danas bolje prolaze u krizi. „Hrvatska nije na samom početku, ali još uvijek ima malo vremena da odlučimo koji put izabrati. Što se mene tiče, to je put izvrsnosti, konkurentnosti, klase, i koliko god to zvučalo teško, mi biramo teži put i ja ću se za to boriti“, rekao je predsjednik Vlade. Nastavio je kako je paradoks da se sada govori o vanjskoj trgovini, odnosno izvozu, u trenutku kad ulazimo u jedinstveno europsko tržište, međutim, za našu nacionalnu bilancu i proračun to je još uvijek vanjska trgovina jer ne postoji zajednički proračun, a države članice imaju visoku razinu autonomije u kreiranju proračuna.

Predsjednik Vlade Milanović, govoreći o industriji, rekao je da je to važna grana: “Sutra kada uđemo u EU, konkurencija će biti žestoka, uživat ćemo određenu zaštitu, imat ćemo neke pogodnosti, ali to je potpuno otvoreno tržište u kojem najbolji imaju ogromne mogućnosti, a oni koji nisu dovoljno dobri će se morati mijenjati“. Premijer je rekao da će Vlada postaviti jasna i fleksibilna pravila u tome, ali protekcionizma neće biti. „To vrijedi za sve državne kompanije, to više ne možemo raditi“, istaknuo je premijer i zaključio da će opstati samo oni koji će moći ponuditi kvalitetu po razumnoj cijeni.

Predsjednik Vlade rekao je i da su kriteriji za današnje nagrade hrvatskih izvoznika ista pravila o kojima govori Vlada, dakle tvrtke bez subvencija, bez gubitaka, s podmirenim obvezama prema državi, plaćenim porezom, plaćenim doprinosima. „Svima je jasno da bez njih ne možemo biti uspješna, bogata mala država, koju će poštovati, ali koja će prije svega imati puno bolji i lakši pristup tržištu novca“, rekao je premijer Milanović.

„I za kraj, EU je za mene ogromna šansa. "Mislim da će se morati mijenjati u nekim stvarima da bi bila kompetitivna i konkurentna kao i SAD, ali s druge strane, to govorim kao političar, naš socijalni model i način života moramo zadržati i to malo više košta, ali život ipak čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim“, zaključio je premijer.



Pisane vijesti