Ekshumacije na području Sisačko-moslavačke županije

Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostUprava zatočene i nestalod 7. do 14. lipnja ove godinprovelo je probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na području Sisačko-moslavačke županije.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava zatočene i nestale, od 7. do 14. lipnja ove godine, provelo je probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na području Sisačko-moslavačke županije: Petrinje, Gline, Dvora, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Jasenovca i Novske. Istraživanja su obuhvatila sve lokalitete na području Sisačko-moslavačke županije za koja su postojale indicije da su moguća mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica. Od 20 istraženih lokaliteta, posmrtni ostaci pronađeni su na tri pojedinačne lokacije u Petrinji, Glini i Dvoru, dok se kod Novske radi o masovnoj grobnici. Ova, 143. masovna grobnica otkrivena je na miniranom prostoru, koji je razminiran temeljem zahtjeva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje. Prema preliminarnim nalazima pronađeni su posmrtni ostaci najmanje devet osoba, no kako se posmrtni ostaci nalaze na površini izmiješani, točan broj pronađenih osoba moći će se utvrditi nakon antropološke obrade koja slijedi na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ističemo kako je među obrađenim lokalitetima na području Petrinje bilo obuhvaćeno i mjesto na koje je u emisiji «Istraga» - Nove TV, ukazala vidovnjakinja Branka Romer. Istraživanjem navedenog lokaliteta, koje je obavljeno u nazočnosti obitelji nestale osobe, posmrtni ostaci nisu pronađeni.



Pisane vijesti