Priopćenje sa zatvorenog dijela 164. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje, 164. sjednice Vlade Republike Hrvatske usvojeno je stajalište za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), koji će se održati 5. i 6. lipnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada Republike Hrvatske utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju ustroja Obalne straže Republike Hrvatske koji sukladno članku 3. stavku 2. Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 109/07) donosi Predsjednik Republike Hrvatske. Navedeno nismo u mogućnosti objaviti budući da je klasificirano stupnjem tajnosti „TAJNO” u skladu s člankom 7. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/07 i 86/12) i člankom 9. stavkom 1. točkom 43. Pravilnika o tajnosti podataka obrane (Narodne novine, br. 39/08).

Ministarstvu gospodarstva odobrena su sredstva u iznosu od 364.000,00 USD na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna radi podmirenja troškova pružanja usluga pravnog zastupanja.

Usvojen je Prijedlog tužbe Vlade Republike Hrvatske protiv Rješenja povjerenika za informiranje klase: UP/II 008-04/13-01/318, urbroja: 401-01/04-14-05, od 24. travnja 2014. godine. Također, ovlast za zastupanje u ovom postupku pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske dana je Zdenki Pogarčić, ravnateljici Ureda za zakonodavstvo.

Također, usvojen je pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republike Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Materijal za ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Što se tiče kadrovskih pitanja, dr.sc. Krešo Pandžić imenovan je zamjenikom ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda na razdoblje od četiri godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Mihaela Matokanović Džimbeg imenovana je članicom Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, kao predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih.

Uz dobivenu suglasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, donesena je Odluka o zastupanju Vlade Republike Hrvatske u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., kojom se umjesto mr.sc. Jelene Zrinski Berger ovlašćuje Sabina Škrtić da zastupa Vladu u Skupštini društva.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Glavnoj skupštini društva Hrvatska elektroprivreda d.d. predlaže se opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Ante Ramljaka te izbor novog člana dr.sc. Juraja Bukše.

Također, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Skupštini društva Zračna luka Split d.o.o. predlaže se izbor Matka Kuzmanića i Dalibora Obradovića za članove Nadzornog odbora.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, Nadzornom odboru Hrvatske banke za obnovu i razvitak, umjesto dosadašnjeg predsjednika Uprave kojem ističe mandat, predlaže se imenovanje Vladimira Kristijana novim predsjednikom te Martine Jus novom članicom Uprave. Istovremeno, radi odlaska na novu dužnost, Upravnom odboru Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije predlaže se razrješenje članice Uprave Martine Jus. Također, Glavnoj skupštini Hrvatske pošte d.d. predlaže se opoziv članice Nadzornog odbora Martine Jus, radi odlaska na novu dužnost.
 

Pisane vijesti | Priopćenja