Predsjednik Vlade: Želimo privući IT kompanije koje vladaju novcem, pameću i budućnošću

Predsjednik Vlade Milanović: "Hrvatske IT kompanije imaju proizvode i znanja, imamo komparativne i kompetitivne prednosti i možemo na ovoj razini uvjeriti ili ostaviti dobar dojam, a dojam je u takvim razgovorima važna stvar. Idemo pripremljeni i nadam se da to možete samo podržati”

Današnja, 14. sjednica Hrvatskoga sabora, započela je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 41 pitanje iz različitih područja, od gospodarstva i financija, europskih fondova, poljoprivrede, obrazovanja, kulture, socijalne politike do vanjskopolitičkih pitanja.
 
"Nasip se raspao gdje nije trebao. I odgovor na to pitanje nećemo tako brzo i lako prestati tražiti“, rekao je predsjednik Vlade odgovarajući zastupnici Ivani Krivec Posavec na pitanje o državnoj pomoći zbog posljedica poplava u Hrvatskoj. Pojasnio je da je iz tog razloga država pomogla u obnovi kuća i javne imovine u Gunji i Rajevu Selu, ali da država ne može svaki puta u potpunosti jamčiti obnovu privatne imovine te je apelirao na građane da razmisle o osiguravanju svoje imovine. Također u vezi poplava, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je da, prema preliminarnim podacima, štete od svibanjske poplave na kulturnoj baštini iznose oko 14 milijuna kuna, ali će tome trebati dodati i štete od novih oštećenja koja su se ponovila u nekim mjestima. 
 
Na upit zastupnika Igora Češeka, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je u ovoj godini putem zakupa u funkciju stavljeno 11.000 hektara, prodano dvije tisuće hektara, a u tijeku je izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup 20.000 hektara. Također su pripremljeni natječaji kojima će se do kraja godine staviti još 50.000 hektara u funkciju. Što se tiče zemljišne reforme, pripremljen je Zakon o komasaciji, Program ruralnog razvoja poslan je u Europsku Komisiju i već krajem rujna počinje raspisivanje natječaja po novom ruralnom programu.
 
Na pitanje zastupnika Gordana Jandrokovića o planiranom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, premijer je odgovorio da je riječ o prvom odlasku visokog izaslanstva u tehnološke i informatičke gigante čiji pojedinačni prometi nadmašuju društvene proizvode i BDP-e mnogih europskih država. „Imam tim koji je sastavljen od ljudi koji su zaista izvrsni u svom poslu. Dakle, ne može ozbiljnije od toga", rekao je premijer, pojasnivši da se tu radi o ekonomskom putovanju, s ciljem privlačenja "onih koji vladaju novcem, pameću i budućnošću". Dodao je da hrvatske IT kompanije imaju proizvode i znanja te da „imamo komparativne i kompetitivne prednosti i možemo na ovoj razini uvjeriti ili ostaviti dobar dojam, a dojam je u takvim razgovorima važna stvar. Idemo pripremljeni i nadam se da to možete samo podržati”, rekao je premijer saborskim zastupnicima.
 
Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš podsjetila je da je Vlada donijela Program energetske obnove do 2020. godine, s detaljnim planom provedbe, kojim se  građanima omogućuje dobivanje državnih subvencija za energetsku obnovu do 80 posto. Na pitanje zastupnice Sonje König, potvrdila je da, zbog gradske uprave, samo Zagrepčani ne mogu aplicirati za programe subvencioniranja energetske obnove obiteljskih kuća te najavila da će Ministarstvo putem nadležnog fonda omogućiti Zagrepčanima da direktno koriste državni program. Istaknula je da je u proteklih deset godina energetski obnovljeno oko dvije tisuće kuća, a ove je godine aplicirano i obnovit će se šest tisuća kuća.
 
Govoreći o rezultatima izmjena Prekršajnog zakona, ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je da je godinu dana kratko razdoblje, ali je Zakon ostvario očekivane rezultate: „Htjeli smo rasteretiti sudove, povećati naknadu, ne zbog punjenja proračuna, već da se smanji broj prekršaja.“ Kazao je da Viši prekršajni sud ima oko 49 posto manje slučajeva, pad priljeva na sudove je 33 posto, a za čak 126 posto se povećala naplata na licu mjesta.
 
Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić potvrdio je zastupniku Marinu Jurjeviću da se nezaposlenost od travnja kontinuirano smanjuje, što se nije dogodilo od rujna 2008. „S druge strane, u tržištu rada se vide i drugi pomaci u smislu da se preko Zavoda za zapošljavanje ove godine zaposlilo puno više nezaposlenih nego prošle godine, a što se tiče sezonskog zapošljavanja, također bilježimo porast. To je znak da se stvari u tržištu rada pokreću“, zaključio je ministar.
 

Pisane vijesti