Hrvatska u Upravnom odboru Partnerstva za otvorenu vlast

Republika Hrvatska je 1. listopada započela svoj mandat kao nova članica Upravnog odbora inicijative Partnerstva za otvorenu vlast.

Uz Republiku Hrvatsku, postojećim članicama Upravnog odbora pridružit će se, tijekom dvogodišnjeg mandata, i Brazil, Francuska, Filipini, Gruzija, Tanzanija, Sjedinjene Američke Država i Velika Britanija.
 
U New Yorku 24. rujna 2014. na marginama Opće skupštine UN-a održana je konferencija Partnerstva na kojoj se obratio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović naglasivši odlične rezultate koje je Republika Hrvatska do sada postigla, a na temelju kojih je izabrana za novu članicu Upravnog odbora. Predsjednik Josipović je naglasio da „uključivanje civilnog društva u proces odlučivanja o javnim politikama te dijalog s građanima donosi niz prednosti“, te je istaknuo namjeru Republike Hrvatske da nastavi s ambicioznim mjerama u području transparentnosti i otvorenosti vlasti kao i da svoje iskustvo dijeli s drugim članicama Inicijative. Republiku Hrvatsku u radu Upravnog odbora predstavlja zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.
 
Republika Hrvatska postala je članicom Partnerstva za otvorenu vlast 2011. godine te je time preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. Vlada Republike Hrvatske osnovala je Savjet Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast - tijelo koje sačinjavaju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, a koje je zaduženo za koordinaciju te izradu i nadgledanje provedbe Akcijskog plana. Republika Hrvatska je zbog procesa izrade Akcijskog plana istaknuta kao primjer dobre prakse suradnje Vlade  i civilnog sektora. Akcijski plan Republike Hrvatske 2012-2013 ocijenjen je kao jedan od pet najboljih u Inicijativi, a nezavisni izvještaj o provedbi Akcijskog plana kojeg provodi stručnjak odabran od strane same Iniciajtive, potvrdio je da je Republika Hrvatska jedna od najuspješnijih članica.
 
Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Goverment Partnership) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i  odgovornije vlasti. Partnerstvo je pokrenuo predsjednik Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opće skupštine UN-a te je do danas broj država sudionica porastao na 65 države. 
 
 
 


Vijesti iz medija | Društvo i zajednica