Gradovi Rijeka, Split i Osijek podržali Vladin plan otpisa dugova socijalno ugroženim građanima

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dali su izjavu za medije nakon sastanka potpredsjednice Opačić s predstavnicima Rijeke, Splita i Osijeka o otpisu duga socijalno najugroženijim građanima.

Potpredsjednica Opačić kazala je da je u dosadašnjim razgovorima dobivena potpora za otpis duga svih sugovornika, osim tele-operatera, koji još uvijek na to ne žele pristati. Također, pojasnila je da je dogovoren otpis otprilike 80 posto dugova koje građani imaju duže od godinu dana. „U svim razgovorima smo se zadržali isključivo na socijalnim kriterijima, što znači da je riječ o najugroženijim građanima od kojih se ne može naplatiti dug koji imaju. Moram naglasiti da smo se dogovorili da se dug broji do 1.10., dakle ono što je nastalo do 1.10., to će ulaziti u eventualni otpis duga“, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Naglasila je i da se radi o jednokratnom otpisu, što znači da se više neće na ovakav način otpisivati dug građanima. Potpredsjednica je pojasnila da se radi o kumulativnom iznosu do 10.000 kuna bez kamata, te o građanima koji su blokirani više od godinu dana. Što se tiče kriterija, potpredsjednica je pojasnila da su oni isključivo socijalni, što znači da se radi o građanima koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, koji nemaju nikakvu drugu imovinu, osim nekretnine u kojoj žive, nikakvu štednju, koji imaju do 2.500 kuna mirovine i koji su nezaposleni duže od godinu dana.
 
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je da su predstavnici ova tri grada spremni podržati ovakav način „olakšavanja života građanima“. „Iako mi kao gradovi imamo dosta opsežne socijalne programe, pa je jedan dio naših sugrađana već ionako obuhvaćen kroz te socijalne programe, smatramo da je i ovo jedan od načina na koje se jednokratno može pomoći onim sugrađanima koji su stvarno ugroženi u smislu životne egzistencije i u principu taj otpis će ići prema korisnicima socijalne pomoći, prema nezaposlenima, prema onima s minimalnim primanjima, odnosno minimalnim mirovinama, i vjerujemo da na taj način i mi kao predstavnici lokalne samouprave možemo dati svoj doprinos još jednom prevladavanju problema s kojima se naši građani susreću“, rekao je.
 
 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Socijalna politika