Predsjednik Vlade Milanović: Vukovar je nacionalna svetinja, nemojmo se sramotiti i to gaziti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović gostovao je danas u emisiji „Na Markovu trgu“ Mediaservisa. 

Uoči sutrašnjeg posjeta Vukovaru, na upit boji li se prošlogodišnjeg scenarija, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako su događaji prošle godine bili izbor i politička igra jednog broja ljudi. „Sad su se oni međusobno razišli, vjerojatno i pod pritiskom i očekivanjima javnosti, da Vukovar nije mjesto za bilo čije političke obračune na taj dan u godini“, rekao je istaknuvši kako vjeruje da će ovaj puta taj događaj proći na razini na kojoj treba biti.

Upitan hoće li, ako se dogodi kao prošle godine da se kolone razdvoje, put dovršiti do kraja, predsjednik Vlade kazao je: „Vjerujem da hoću, naime ne mogu zamisliti situaciju u kojoj ne bih. Mogli smo mi to napraviti i prošle godine, ali na jedan prilično jadan način, tako da to nismo htjeli raditi. Bili su organizirani u tome da nas, ne baš fizički zaustave, jer to je nemoguće, nego da nas opstruiraju u tome. Ove godine će biti ipak drugačije“.

Što se tiče proglasa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, u kojem poručuju da 18. studenoga neće ulaziti u krug bolnice u Vukovaru, premijer Milanović kazao je kako ni ne zna tko je u tom stožeru, te istaknuo kako ne komunicira sa stožerima. „S braniteljima mogu, ali stožeri su ratna kategorija, prema tome neka se stožeri međusobno razračunaju, ako je do toga došlo“. O utjecaju izjava iz stožera na javno mnijenje, premijer Milanović kazao je kako one možda utječu na dio njihovih podupiratelja.

Upitan misli li da su prosvjedi branitelja u Savskoj bili uvertira u događanja u Vukovaru, premijer Milanović rekao je: „Valjda oni znaju bolje“. Na pitanje zašto nije otišao u Savsku, gdje traje prosvjed branitelja, premijer Milanović kazao je kako je uputio poziv, ne samo ljudima koji su tamo, već cijeloj hrvatskoj javnosti kako bi pojasnio kakve su namjere Vlade i što je do sada učinjeno. „Nisam ni trenutka razmišljao o smjeni ministra koji je jedan od svjetlijih likova koje imamo u tom jednom cijelom velikom krugu ljudi, rekao je premijer odgovarajući na spekulacije dijela medija o navodnoj smjeni ministra branitelja, dodavši da ako on ne valja, neće nitko valjati.

Na kraju razgovora, premijer je dodao: Htio bih pozvati ljude sutra u Vukovaru, da se ponašamo onako kako se neki ljudi jučer u Milanu nisu ponašali, da se ne sramotimo, ne radi nekog dojma vani, nego radi sebe samih. Vukovar je nacionalna svetinja.  Nemojmo to tamo gaziti. To je kolona sjećanja u Vukovaru, u kojoj će neki predsjednički kandidati sad po prvi puta biti u životu, a veliki su Hrvati i Hrvatice. Ni ja nisam bio prvi, ali sam već godinama tamo, i to dok još nisam bio predsjednik Vlade, čak niti stranke“ zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović