Sustav e-Građani bilježi preko 151.000 registracija, dodane nove usluge e-Savjetovanje i Kalkulator doplatka za djecu

Sustav e-Građani, javnosti je predstavljen u lipnja ove godine, a u prvih sedam mjeseci u sustavu je zabilježeno preko 151.000 registracija građana.
Od toga broja:
  • vjerodajnica ePass - na šalterima FINA-e izdano je 97.993 vjerodajnica, a putem internetske stranice https://epass.gov.hr 18.931 (zamjenu mogu napraviti korisnici koji imaju vjerodajnice ranije izdane od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili REGOS-a),
  • vjerodajnica mToken (dostupna za Android, iOS i Windows mobilne uređaje) je na šalterima FINA-e izdana 26.651 puta,
  • vjerodajnica AAI@EDUhr je korištena od strane oko 7.500 korisnika te
  • vjerodajnica HZZO pametna kartica je korištena od strane oko 100 korisnika (ovu karticu posjeduju samo zaposlenici u zdravstvenom sustavu)
Korisnici se od 14. siječnja 2015. godine u sustav mogu prijaviti i s vjerodajnicom Hrvatske poštanske banke (Token, mToken).

U sustavu e-Građani trenutno je dostupno osamnaest elektroničkih usluga na koje su se građani ukupno prijavili 1.309.817 puta. Broj korisnika koji su barem jednom izvršili prijavu na neku e-uslugu u sustavu e‑Građani s bilo kojom vjerodajnicom iznosi 101.065.

Najnovije e-usluge dodane u sustav su:
  • e-Savjetovanje - omogućuje sudjelovanje korisnika u procesu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koje provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta u skladu sa Zakonom o procjeni učinaka propisa
  • Kalkulator doplatka za djecu - omogućuje građanima da putem ove aplikacije izračunaju  uvjet dohodovnog cenzusa, pripadajuću svotu doplatka za djecu ovisno o  utvrđenom cenzusu i dodatak za treće i četvrto dijete prema odredbama Zakona o doplatku za djecu
 
Najčešće korištena e-usluga u prvih sedam mjeseci je Osobni korisnički pretinac kojoj su korisnici pristupili 361.733 puta. Unutar Osobnog korisničkog pretinca korisnici mogu trenutno zaprimiti 35 različitih obavijesti od javne uprave. Svoj Osobni korisnički pretinac otvorilo je 59.020 korisnika i njima je poslano 1.331.801 poruka. Osobni korisnički pretinac se može koristiti i kao aplikacija mPretinac za mobilne telefone (trenutno za Android, a tijekom siječnja i za iOS te Windows operativne sustave).
 
Popis svih e-usluga dostupan je na https://pretinac.gov.hr, a sljedeće e-usluge koje se mogu očekivati u siječnju 2015. godine su:
  • e-Usluge MUP-a - dohvat elektroničkog zapisa o prebivalištu, boravištu i vlasništvu vozila
  • e-Recept - uvid u izdane recepte u posljednjih šest mjeseci

Za rješavanje problema s elektroničkim vjerodajnicama (ePass i mToken) i poteškoće vezane za kreiranje Osobnog korisničkog pretinca, obratite se u Kontaktni centar na broj 072 200027 ili e-mail adresu pomoc@e‑gradjani.gov.hr, a za sve dodatne informacije o projektu e-Građani kontaktirajte e-mail adresu: e-gradjani@uprava.hr.
 
 

Pisane vijesti