Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak zadovoljni nakon sastanka s premijerom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je danas predstavnike Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i gradonačelnicu Grada Siska Kristinu Ikić Baniček.

Predstavnici Stožera iznijeli su predsjedniku Vlade svoje viđenje namjera INA-e u vezi s budućnošću Rafinerije. Smatraju da se poslovna politika INA-e vodi iz središta MOL-a i isključivo prema ciljevima MOL-a.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je važnost Rafinerije Sisak za Republiku Hrvatsku. Također je rekao kako je jasno da je INA-MOL malo sredstava uložio u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj, odnosno da je nešto uloženo u Rijeku, a gotovo ništa u modernizaciju Rafinerije Sisak.

„Nama je važno sačuvati radna mjesta i osigurati da Republika Hrvatska ima rafinerijski kapacitet“, kazao je premijer Milanović te dodao da struka i kompanija trebaju donijeti najbolje poslovne odluke u tom smislu. Pravno gledano, Vlada Republike Hrvatske nije u poziciji ulaziti u poslovnu politiku poduzeća,  ali će svakako podržati zadržavanje radnih mjesta te, putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru  i Upravi, nastojati postići da MOL što više ulaže u modernizaciju rafinerijskih kapaciteta u Hrvatskoj. Sisak i Rijeka su jedna radna jedinica, pri čemu je Sisak orijentiran na preradu domaće sirovine, a Rijeka na preradu mediteranske nafte.
 
Predstavnici Stožera naveli su da, uz nevelika ulaganja, Rafinerija Sisak može profitabilno poslovati, jer je i tijekom rata poslovala bez zastoja, no izrazili su zabrinutost zbog činjenice da za Sisak ne postoje pripremljeni planovi prerade, niti održavanja, što upućuje na namjeru vlasnika da zatvori Rafineriju, u kojoj je sada 1.200 zaposlenih. Također su naveli podatke da je MOL istodobno kontinuirano ulagao u modernizaciju pogona u Mađarskoj i Slovačkoj, dok su pogoni u Hrvatskoj bili zapostavljeni.
 

Pisane vijesti