U Vladi predstavljen Izvozni portal: Na jednom mjestu sve informacije relevantne za izvoz

Izvozni portal predstavlja realizaciju jedne od mjera Vladinog Akcijskog plana za podršku izvozu 2014.-2015. i rezultat je rada članica Vladinog Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva.

Danas je u Banskim dvorima predstavljen Izvozni portal– izvoz.gov.hr. Portal su predstavili prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Funkcija Portala je objediniti na jednom mjestu sve relevantne i ažurirane informacije koje bi mogle biti od interesa hrvatskim izvoznicima ili poduzetnicima koji razmatraju mogućnost izvoza svojih proizvoda ili usluga.
 
Izvozni portal predstavlja realizaciju jedne od mjera Vladinog Akcijskog plana za podršku izvozu 2014.-2015. i rezultat je rada članica Vladinog Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Članice Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva su ministarstva i agencije Vlade, HNB, HBOR, Ekonomski institut i poslovna udruženja HGK, HUP, HIZ i HOK.
 
Obraćajući se nazočnima, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić istaknula je da Vlada prepoznala važnost izvoza za hrvatsko gospodarstvo. „Izvozni portal koji pokrećemo danas jedan je mali dio sustavne podrške koju Vlada Republike Hrvatske pruža hrvatskim izvoznicima, prepoznajući njihovu važnost i udio u rastu BDP-a i opravku hrvatskog gospodarstva“, istaknula je.
 
Prva potpredsjednica Vlade Pusić kazala je da su uspostavljene tri temeljne točke kako bi se ojačala podrška hrvatskom izvozu. Govoreći o Povjerenstvu za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, pojasnila je da je prvi put uspostavljena jedna takva funkcionalna i trajna forma gdje predstavnici Vlade i izvoznici zajednički dogovaraju i ocjenjuju efikasnost mjera koje potiču i pomažu hrvatski izvoz. Podsjetila je na Akcijski plan podrške izvozu koji sadrži 41 mjeru, dodavši da je Izvozni portal jedna od mjera. Potpredsjednica Vlada istaknula je važnost gospodarske diplomacije kao podršku izvoznicima. „U kontekstu izvoza gospodarska diplomacija je dosad pomogla 1700 hrvatskih izvoznika na 116 tržišta i pružila im je preko 6000 različitih vrsta usluga. Veleposlanstva i konzulati obavijestili su hrvatske izvoznike o 2000 tisuće izvoznih prilika iz cijelog svijeta“, rekla je. „Ovi napori Vlade u 2014. godini rezultirali su porastom hrvatskog izvoza od 9 posto i u prvom kvartalu ove godine bilježimo daljnji impresivni rast hrvatskog izvoza“, kazala je prva potpredsjednica Vlade, i zaključila: „To je zasluga izvoznika, ali i politike Vlade koja pomaže izvoznicima koncentrirajući informacije na jednom mjestu, a to je upravo ovaj Izvozni portal“.
 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da 2014. godina pokazuje bitnu promjenu u trendovima vanjskotrgovinske razmjene, istaknuvši posebno rast izvoza. „Izvoz raste s kraja 2013., počinje s nešto nižim stopama, intenzivira se u 2014. godini te se nastavlja u 2015, kad je u prvom kvartalu zabilježena stopa rasta izvoza od 10 posto. I to je taj doprinos oporavku gospodarstva, ali i BDP-u“, kazao je. Dodao je i da paralelno s rastom izvoza raste i uvoz, ali po nižim stopama. „U vremenu iza nas negativni saldo robne razmjene bilježi rast“. Potpredsjednik Vlade Grčić naglasio je da gospodarskom oporavku pridonose gotovo sve komponente BDP-a, poput osobne potrošnja i investicija, podsjetivši i na oporavak građevinskog sektora. Istaknuo je da je Hrvatska i formalno izašla iz recesije. „Ova Vlada je preuzela vlast u najdubljoj ekonomskoj krizi i ova Vlada izvodi zemlju iz recesije. Svaki idući mjesec i svaki idući kvartal bit će sve bolji i bolji“, naglasio je potpredsjednik Vlade Grčić.
 
Ministar Vrdoljak rekao je da ga posebno veseli struktura uvoza i izvoza: „Danas uvozimo energiju i sirovine, a izvozimo gotove proizvode“. Što se tiče energije, istaknuo je da Vlada radi na tome da Hrvatska za par godina postane izvoznik, a ne uvoznik u tom području. „Hrvatska konačno ima pravi smjer, izvozimo gotove proizvode sa rastom izvoza od 10 posto“, nastavio je ministar. Dodao je da moramo informirati potencijalne partnere i naše izvoznike o njihovim potencijalima, da bi zadržali i povećali takve trendove. „Čestitam konceptu gospodarske diplomacije, taj model je jedini ključ uspjeha u pravilnom komuniciranju i povećavanju izvoza“, zaključio je ministar.
 
Zamjenik ministrice Klisović predstavio je sadržaj portala, za koji je naglasio da je jedna od mjera Vladinog akcijskog plana potpora izvozu. Istaknuo je da su se u njegovom kreiranju konzultirali izvoznici te da je portal rezultat zajedničke suradnje. Svrha portala je imati na jednom mjestu sve informacije relevantne za izvoz. Zamjenik ministrice također je naglasio interaktivnu prirodu portala, jer će izvoznici biti u mogućnosti komunicirati, postavljati upite, kao i sugestije za poboljšanje. „Svaki proizvod treba razvijanje, a Izvozni portal će se razvijati u skladu sa zahtjevima korisnika“, rekao je zamjenik ministrice Klisović.

Foto: Vlada / HINA

 



Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija