Ministar pravosuđa Miljenić: U okviru izmjena Zakona o kaznenom postupku, razmotrit ćemo i institut jamstva

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić razgovarao je s novinarima nakon sjednice Vlade i dao im dodatna pojašnjenja o izmjenama Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja. 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić razgovarao je s novinarima nakon sjednice Vlade i dao im dodatna pojašnjenja o izmjenama Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja čiji je nacrt prijedloga prihvaćen na sjednici. 

Novinare je zanimalo i hoće li Vlada razmatrati institut jamstva s obzirom na dojam u javnosti da u zatvoru ostaju samo oni koji nemaju novca za jamstvo. Ministar Miljenić kazao je da je tijeku izmjena Zakona o kaznenom postupku.

„Imamo dvije direktive EK zbog kojih to činimo. U okviru toga, razmotrit ćemo i institut jamstva. Prvi razlog zbog kojeg mislim da ga treba razmotriti je odluka Ustavnoga suda, jer kad nju iščitate, dovodi se u pitanje institut jamstva kod utjecaja na svjedoke. Ako vi teoretski možete utjecati na svjedoka, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo, onda je zbilja pitanje ima li to smisla. Mnoge europske zemlje to nemaju, na primjer u Austriji, ne možete dobiti jamstvo za sprječavanje utjecaja na svjedok. To znači  treba razmotriti. Druga stvar je pitanje ne pretvaraju li nam se neki instituti u sredstvo koje je na korist nekome tko ima novaca i može ih dati  i ne stvara li se time nejednakost građana.
 
S obzirom na predmete koji su tijeku, ministar je upozorio: „Nije dobro temeljem bilo kojeg predmeta donositi odluke. To je ipak nešto o čemu treba razgovarati i stručna javnost. Međutim, radi se o legitimnim pitanjima o kojima moramo kao društvo razgovarati i nakon toga donijeti odluku. Ministarstvo će i taj institut razmotriti, vrlo brzo će ići i javna rasprava o Zakonu o kaznenom postupku, rezultate ćemo imati najesen i biti u prilici donijeti odluku“, kazao je ministar,  te dodao da ukidanje jamstava uopće, kao instituta za bijeg, postoji u većini zemalja te da smatra kako ga ne bi trebalo ukidati. 

Na novinarsko pitanje traži li Hrvatska od australskih vlasti još jedno izručenje hrvatskog državljanina, ministar Miljenić je odgovorio da će se, po primitku zahtjeva  nadležnog sudskog tijela  po njemu postupiti i  zatražiti izručenje.  

Pisane vijesti | Govori i izjave