Predsjednik Vlade Milanović razgovarao s predsjednikom EK

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarali su večeras telefonom. Raspravili su izbjegličku krizu koja je u tijeku, a posebno izazove s kojima se u ovom trenutku suočava Vlada Republike Hrvatske kao i Europska unija u cjelini.
 
Predsjednik Juncker potvrdio je svoju osobnu podršku i ponudio tehničku i logističku pomoć EU predsjedniku Vlade Milanoviću u nošenju s trenutnom situacijom. 
 
Složili su se da one koji traže zaštitu od rata, terora i opresija treba tretirati s ljudskim dostojanstvom i u skladu s europskim zajedničkim vrijednostima. Također su naglasili potrebu da sve države članice EU poštuju europsko pravo u potpunosti.
 
Obojica su naglasili potrebu da se pojača zaštita vanjskih granica EU kao i pomoć neposrednom susjedstvu te da dođe do brzog napretka u operativnoj solidarnosti između država članica kako bi se nosile s izbjegličkom krizom, na osnovi inicijativa i prijedloga EK od prošlog tjedna.
 
Sastanak ministara unutarnjih poslova EU idući utorak trebao bi dovesti do dogovora o najpragmatičnijim i brzo operativnim europskim mjerama.
 
Predsjednik EK i predsjednik Vlade dogovorili u također da nastave konstruktivne razgovore na marginama neformalnog Europskog Vijeća iduće srijede u Bruxellesu.

Pisane vijesti